Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Ρελάνς Δρούτσα με επίσκεψη στην Άγκυρα

Ως «ρελάνς» του Δημήτρη Δρούτσα στον Χάρη Παμπούκη αποτιμάται η ανακοίνωση της επίσκεψης του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα την επόμενη εβδομάδα (και συγκεκριμένα στις 7 και 8 Απριλίου).

Μία επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία έχει πάντοτε ενδιαφέρον βέβαια, αλλά μετά τα όσα συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες στο Αιγαίο και τις «βόλτες» της τουρκικής κορβέτας, οι οποίες έγιναν αιτία να αναβληθεί η αρχικά προγραμματισμένη για την Μεγάλη Τετάρτη επίσκεψη, το ενδιαφέρον είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Ενδιαφέρον έχει όμως η πραγματοποίηση του συγκεκριμένου ταξιδιού και όσον αφορά τους συσχετισμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ο κ. Δρούτσας θα μεταβεί στην Αγκυρα μετά από πρόσκληση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά αφού είχε προηγηθεί «θερμό επεισόδιο» με τον Έλληνα υπουργό Επικρατείας, επειδή αυτός συναντήθηκε εν αγνοία του αναπληρωτή ΥΠΕΞ με τον ομόλογό του υπουργό Επικρατείας της Τουρκίας Εγκέν Μπαγίς στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.

Στη συνάντηση, στην οποία παρευρέθηκε για μικρό χρονικό διάστημα και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συζητήθηκαν θέματα τα οποία σχετίζονται με την ενταξιακή προοπτική της γειτονικής χώρας, αλλά άπτονται της εξωτερικής πολιτικής (όπως π.χ. το Κυπριακό).

Ο κ. Δρούτσας φέρεται μάλιστα να διαμαρτυρήθηκε δημόσια και σε έντονο ύφος τόσο στον κ. Παμπούκη όσο και στον κ. Παπανδρέου, παρά τις δικαιολογίες ότι προέκυψε… τυχαία.

Η βαθύτερη αιτία όμως δεν ήταν ένα μεμονωμένο «ανφέρ» από τον υπουργό Επικρατείας, αλλά ότι ο τελευταίος φέρεται εδώ και καιρό να «εποφθαλμιά» την τοποθέτησή του στο υπουργείο Εξωτερικών. Κι αυτό παρότι αρχικά, μετά την ανακοίνωση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της πρόθεσής του να αποχωρήσει από επικεφαλής του ίδιου υπουργείου, εθεωρείτο περίπου δεδομένη η αναβάθμιση του σημερινού αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών σε υπουργό.

Στη συνάντηση στην Άγκυρα θα συζητηθούν θέματα διμερούς συνεργασίας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της προγραμματιζόμενης επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογκάν στην Ελλάδα, όπως και περιφερειακής και διεθνούς συνεργασίας.

Την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Τουρκία, στις 7 Απριλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη, όπου θα γίνει δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου