Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Πτώση της δημοτικότητας Μέρκελ

Η δημοτικότητα της κυβέρνησης της Άγγελα Μέρκελ συνεχίζει να μειώνεται, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα, ενώ βαρύτερο είναι το πλήγμα για την ίδια τη γερμανίδα καγκελάριο καθώς η δημοτικότητά της μειώθηκε κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες από τον περασμένο μήνα κι έπεσε στο 55%.

Μόλις το 43% των ερωτηθέντων απάντησε ότι στηρίζει τον κεντροδεξιό συνασπισμό των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ (CDU) και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση της Infratest dimap, το ποσοστό λαϊκής στήριξης στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης - Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Αριστεροί και Πράσινοι- ανέρχεται σε 52%.

Η δεύτερη θητεία της Μέρκελ έχει αμαυρωθεί από εσωτερικές διαμάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του κυβερνητικού συνασπισμού με αφορμή θέματα που περιλαμβάνουν τη φορολογία, το σύστημα υγείας και τα επιδόματα προνοίας για τους μακροχρόνια ανέργους.

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού διαφωνούν επίσης και στον τρόπο με τον οποίο θα εξέλθει η Γερμανία από την οικονομική κρίση, ενώ αντιμετωπίζουν πιθανή ήττα στις περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας.

Ο υπουργός Άμυνας της χώρας Καρλ-Τέοντορ Τσου Γκούτενμπεργκ, ο οποίος πέρυσι εθεωρείτο πολλά υποσχόμενος πολιτικός από το στρατόπεδο της Μέρκελ, είδε τη δημοτικότητά του να μειώνεται κατά 14%.

Αντίθετα, η υπουργός Εργασίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγιεν της CDU είναι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η αναπάντεχη νικήτρια με ποσοστό αποδοχής 56%.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ο επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), είναι ο λιγότερο δημοφιλής με ποσοστό αποδοχής μόλις 23%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου