Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Ανησυχητική η αύξηση της στάθμης του Νείλου

Η αύξηση της στάθμης των υδάτων στο Νείλο απειλεί να αφήσει άστεγους έξι εκατομμύρια Αιγύπτιους.

Τον κίνδυνο να μείνουν άστεγοι μέχρι το τέλος του αιώνα από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας αντιμετωπίζουν περίπου έξι εκατομμύρια Αιγύπτιοι, σύμφωνα με επιστήμονα του υπουργείου Γεωργίας της Αιγύπτου.

Το δέλτα του ποταμού Νείλου μπορεί να είναι μία από τις πιο πολυπληθείς περιοχές του κόσμου που θα επηρεαστεί περισσότερο από την αύξηση της στάθμης των υδάτων, δήλωσε ο Χάμντι αλ Χουσέινι Χαλίφα, που εργάζεται για το κέντρο ερευνών του υπουργείου Γεωργίας, μιλώντας σε διάσκεψη του ΟΗΕ για ζητήματα περιβάλλοντος στον αραβικό κόσμο, η οποία πραγματοποιείται στην Αλεξάνδρεια.

Αν η στάθμη της θάλασσας ανέβει κατά ένα μέτρο, περίπου 4.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα του δέλτα του Νείλου μπορεί να βρεθούν κάτω από το νερό με αποτέλεσμα περίπου έξι εκατομμύρια άνθρωποι να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Περιβάλλοντος Ματζίντ Τζορτζ έχει προειδοποιήσει ότι το 50% του δέλτα του ποταμού Νείλου απειλείται από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

«Η ανάγκη για πιο δραστικές ενέργειες δικαιολογείται από τους κινδύνους» δήλωσε η Μαρία Λουίζα Σίλβα-Μεχιας, του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP), μιλώντας στη διάσκεψη.

Ο Αιγύπτιος μηχανικός Μαμντούχ Χάμζα έχει προτείνει ένα εικοσαετές σχέδιο για την προστασία του δέλτα του Νείλου από την αύξηση της στάθμης των υδάτων, το οποίο περιλαμβάνει την ανοικοδόμηση υπόγειου τείχους και την πρόσθεση άμμου στις παραλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου