Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Απελευθέρωση Τούρκων αξιωματικών, υπόπτους για συνομωσία

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης άφησε χθες ελεύθερους 10 αξιωματικούς, μεταξύ των οποίων και τρεις ναύαρχοι, που είχαν κατηγορηθεί για προσπάθεια ανατροπής της σημερινής κυβέρνησης, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk .

Οι άνδρες, έξι από τους οποίους υπηρετούν ακόμα στο στράτευμα, κρατήθηκαν μαζί με άλλους 70 αξιωματικούς από τα τέλη του περασμένου μήνα σε μια έφοδο που έγινε και κλιμάκωσε περαιτέρω τις εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης του τούρκου πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει ρίζες στο πολιτικό Ισλάμ, και το κοσμικό κράτους, ένα γεγονός που ταρακούνησε και τις χρηματαγορές.

Εικοσιτέσσερα άτομα παραμένουν κρατούμενα σε σχέση με την υπόθεση «Επιχείρηση Βαριοπούλα», όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ενώ δεν κατέστη προς το παρόν σαφές για πιο λόγο αφέθηκαν ελεύθεροι οι έξι αξιωματικοί.

Οι εισαγγελείς ερευνούν τις κατηγορίες με βάση τις οποίες οι ύποπτοι είχαν στόχο να ρίξουν βόμβες σε ιστορικό τζαμί, να καταρρίψουν ένα μαχητικό τζετ και να κατηγορήσουν γι αυτό την Ελλάδα και να συλλάβουν εκατοντάδες πολίτες για να προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή και να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση Ερντογάν.

Ο στρατός αρνήθηκε ότι σχεδιαζόταν μια τέτοια συνωμοσία τονίζοντας ότι η υπόθεση «Επιχείρηση Βαριοπούλα» αποτελεί μέρος ενός σενάριο πολεμικών παιχνιδιών που χρησιμοποιείται στα εκπαιδευτικά σεμινάρια.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο τουρκικός στρατός που διαθέτει εξαιρετικά μεγάλη επιρροή στην πολιτική σκηνή, έχει ανατρέψει τρεις κυβερνήσεις από το 1960, ενώ άσκησε πολύ έντονες πιέσεις για παραίτηση της πρώτης ισλαμικής κυβέρνησης της Τουρκίας το 1997.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου