Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Εισαγγελική εγκύκλιος για τις έρευνες σε βάρος αστυνομικών

Εγκύκλιο με την οποία ζητεί οι προανακριτικές έρευνες σε βάρος αστυνομικών που έχουν ως αφετηρία καταγγελίες πολιτών για κακομεταχείριση ή «υπερβάλλοντα ζήλο», να διενεργούνται μόνο από εισαγγελείς και όχι από συναδέλφους των ελεγχόμενων, απέστειλε προς όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Α. Κατσιρώδης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, σε αρκετές περιπτώσεις κρατούμενοι σε αστυνομικά τμήματα έχουν καταγγείλει ότι «αστυνομικοί τους κακομεταχειρίζονται προκειμένου να τους εξαναγκάσουν να ομολογήσουν διάφορα εγκλήματα για τα οποία έχουν προσαχθεί ή στα πλαίσια υπερβάλλοντος ζήλου κατά την σύλληψή τους».

Όλες αυτές οι καταγγελίες, προσθέτει ο εισαγγελικός λειτουργός, ερευνώνται από άλλους αστυνομικούς που υπηρετούν στο ίδιο Αστυνομικό Τμήμα. Τακτική, που σύμφωνα όμως με τον ίδιο, είναι αντίθετη στην αρχή της αμεροληψίας που κατοχυρώνεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και από την ελληνική έννομη τάξη.

Για το λόγο αυτό, αναφέρει στην εγκύκλιό του αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, για τις καταγγελίες σε βάρος αστυνομικών πρέπει να ενημερώνεται αμέσως ο κατά τόπους αρμόδιος εισαγγελέας Πρωτοδικών, ο οποίος και θα αναθέτει στην συνέχεια τη διερεύνησή τους σε αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου