Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Χριστόφιας: Θετική η δέσμευση των «16» για την Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε θετική τη δέσμευση των «16» για την Ελλάδα και ευχήθηκε να μη χρειαστεί ποτέ να τεθεί σε λειτουργία ούτε για την Ελλάδα ούτε για οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο μηχανισμός στήριξης που εγκρίθηκε.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας σε συνέντευξη στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε και στο γενικότερο περιεχόμενο της Συνόδου Κορυφής σε σχέση με τους στόχους των Ευρωπαίων ηγετών για τη δεκαετία του 2020 και τόνισε ότι στους στόχους αυτούς η Κύπρος είναι στο πλαίσιο. Δηλαδή, εξήγησε, ποσοστό 75% των πολιτών μέχρι εξήντα ετών να έχει απασχόληση και να μην παρατηρείται εγκατάλειψη του σχολείου πέραν ορισμένου βαθμού.

Επίσης, πρόσθεσε, στο στόχο της καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, η Κύπρος είναι κοντά στο μέσο όρο, ενώ στο θέμα των κλιματικών αλλαγών ο στόχος που έχει τεθεί γενικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Σε ό,τι αφορά το ποσοστό του 3% του ΑΕΠ που πρέπει να δίνεται για έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία, ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι υπάρχει πρόβλημα στην Κύπρο και γι' αυτό θα πρέπει να δοθεί κάποια ώθηση στις ιδιωτικές επενδύσεις.

Για μονομερή κίνηση επικρίνει τον Φούλε ο πρόεδρος Χριστόφιας

«Φάουλ» χαρακτήρισε ο πρόεδρος Χριστόφιας τη δήλωση του Επιτρόπου για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε για το απευθείας εμπόριο του κατεχομένου τμήματος της Κύπρου με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε, σύμφωνα με ανταπόκριση του ΡΙΚ από τις Βρυξέλλες, ότι σήμερα μίλησε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος επίσης δεν είχε ενημερωθεί, όπως δεν ενημερώθηκε και η Ισπανική προεδρία.

Ο Κύπριος πρόεδρος επεσήμανε ότι η κίνηση Φούλε αποτελεί μονομερή κίνηση και θα αρχίσει μια προσπάθεια να τερματιστεί εν τη γενέσει της.

Εργαζόμαστε, είπε, με όλες τις ομάδες του ευρωκοινοβουλίου, ώστε να αποτραπεί η προώθηση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, «που είναι πολιτικά λανθασμένος και κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα ενόσω διεξάγονται οι απευθείας συνομιλίες».

ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου