Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Περιοδεία Μέρκελ σε Βρετανία και Τουρκία

Η καγκελάριος Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν την 1η Απριλίου. Τη Δευτέρα ξεκινάει επίσκεψη στην Άγκυρα.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον βρετανό ομόλογό της Γκόρντον Μπράουν, μια εβδομάδα μετά την υιοθέτηση του σχεδίου ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, ενώ η καγκελάριος θα πραγματοποιήσει επίσης από τη Δευτέρα μια επίσκεψη στην Τουρκία με υπόβαθρο βαθιές διαφωνίες με τη χώρα αυτή, ιδιαίτερα σχετικά με την ένταξή της στην ΕΕ.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Στέεγκμανς δήλωσε πως «οι πολιτικές συνομιλίες ανάμεσα στην καγκελάριο και τον πρωθυπουργό (της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν) θα πραγματοποιηθούν το απόγευμα στην εξοχική κατοικία του στο Τσέκερς».

«Τα θέματα που θα θιγούν θα είναι οι διμερείς σχέσεις, η ευρωπαϊκή πολιτική και τα διεθνή ζητήματα», πρόσθεσε χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Η Μέρκελ θα μεταβεί επίσης στο Λονδίνο για να δεχθεί το παράσημο του βασιλιά Καρόλου 2ου από τη Βασιλική Εταιρεία, μια διάκριση που απονέμεται «σε αρχηγούς κρατών για την εξέχουσα συμβολή τους στην προώθηση της επιστημονικής έρευνας στη χώρα τους», συνέχισε ο Στέεγκμανς.

Στο μεταξύ, η Μέρκελ θα ξεκινήσει τη Δευτέρα μια διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία. «Θα είναι μια δύσκολη επίσκεψη και μπορεί μάλιστα ορισμένες δηλώσεις να ρίξουν σκιά στις διμερείς σχέσεις», εκτιμά ο αρθρογράφος Σεμίχ Ιντίζ της εφημερίδας Μιλιέτ.

Πράγματι, οι διαφορές δεν λείπουν μεταξύ των δύο αυτών σημαντικών εμπορικών εταίρων. Η Μέρεκλ επανέλαβε αυτή την εβδομάδα ότι παραμένει πεπεισμένη πως μια «προνομιακή σύμπραξη» ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ είναι αυτό που πρέπει να γίνει, αντί της πλήρους ένταξης. «Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις προφανώς συνεχίζονται με την Τουρκία, όμως είναι μια διαδικασία της οποίας το τέλος είναι ανοικτό», δηλαδή δεν θα καταλήξει αυτομάτως σε ένταξη, δήλωσε στην εφημερίδα «Χουριέτ».

«Καμιά άλλη επιλογή απ' αυτή της πλήρους ένταξης δεν υφίσταται για την Τουρκία», απάντησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου