Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

"Η Ελλάδα του ευρώ είναι ασφαλής", διαβεβαίωσε αργά χθές το βράδυ ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες.

Ως μια "πολύ ικανοποιητική απόφαση" για την Ελλάδα αλλά και την ευρωζώνη συνολικά χαρακτήρισε ο Γιώργος Παπανδρέου τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για τη δημιουργία μηχανισμού βοήθειας προς την Ελλάδα ή όποια άλλη χώρα της ζώνης του ευρώ βρεθεί σε κατάσταση έσχατης ανάγκης.

"Σήμερα φτάσαμε σε μια απόφαση πολύ ικανοποιητική. Θεσπίζει έναν μηχανισμό με μειοψηφική συμμετοχή του ΔΝΤ, που εγγυάται την προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην ευρωζώνη" είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε δήλωσή του αργά το βράδυ.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα και στη στήριξη που προσέφερε στη χώρα μας ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, με την απόφαση για τα ελληνικά ομόλογα, την οποία ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε "πολύ σημαντική".

"Πολύ σημαντική -είπε χαρακτηριστικά- είναι επίσης η απόφαση της ΕΚΤ να παρατείνει το ευνοϊκό καθεστώς που διέπει τα ενέχυρα που δέχεται η ίδια από τις ελληνικές τράπεζες. Και αυτό στηρίζει, διευκολύνει την προσπάθεια που εμείς κάνουμε".

"Η Ελλάδα του ευρώ -δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου- είναι ασφαλής και η Ευρώπη έκανε επίσης ένα μεγάλο βήμα. Σήμερα δεν πήραμε αποφάσεις μόνο για την Ελλάδα. Η ΕΕ βρέθηκε μπροστά σε μια τεράστια πρόκληση και στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Με αποφασιστικότητα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προστατεύουμε την Ένωσή μας, προστατεύουμε το κοινό μας νόμισμα. Η Ευρώπη, και μαζί η Ελλάδα, βγαίνει πιο ισχυρή από αυτή την κρίση".

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε "με σύνεση, προσοχή και αποφασιστικότητα". "Κάναμε και κάνουμε -τόνισε- έναν αγώνα δρόμου μαζί με τον ελληνικό λάο. Μαζί πείσαμε Ευρωπαίους ότι έχουν να κάνουν πλέον με μια Ελλάδα αξιόπιστη, με σχέδιο και με στρατηγική για την πορεία της".

Και συνέχισε: "Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και το κάνουμε. Αλλά όχι μόνο. Είναι η ώρα να προχωρήσουμε στις μεγάλες και βαθιές αλλαγές στην οικονομια, στην πολιτική και την κοινωνία. Χτίζουμε με τις σημερινές μας πράξεις τις συνθήκες για ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον της χώρας μας μια οικονομία βιώσιμη, με διαφάνεια, με κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη".

"Χτίζουμε την Ελλάδα του αύριο και θα το πετύχουμε μαζί με τον ελληνικό λαό. Και είναι μια σημαντική απόφαση σήμερα και συμβολικά, στην εθνική μας γιορτή" κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου