Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Κινεζική πρωτιά και στην καθαρή ενέργεια

Πρώτη στη διεθνή κατάταξη όσον αφορά τις επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια αναδείχθηκε η Κίνα το 2009, αφήνοντας πίσω της τις ΗΠΑ για πρώτη φορά από την έναρξη των σχετικών μετρήσεων. Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η Pew Charitable Trusts, η Κίνα πέρυσι επένδυσε συνολικά 34,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα καθαρής ενέργειας.

Στη δεύτερη θέση έρχονται οι ΗΠΑ με σχεδόν το ήμισυ της κινεζικής επένδυσης, αφού στον τομέα αυτόν επενδύθηκαν μόνον 18,6 δισεκατομμύρια δολάρια.Συνολικά, η έκθεση με τίτλο: «Ποιος κερδίζει την κούρσα για την καθαρή ενέργεια 1», τα αποτελέσματα είναι μάλλον απογοητευτικά, αφού όπως αποδεικνύεται οι επενδύσεις στις εναλλακτικές πηγές μειώθηκαν.

Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια μειώθηκαν κατά 6,6% το 2009, στα 162 δισεκατομμύρια δολάρια διεθνώς.

Οι συντάκτες της έκθεσης αποδίδουν πάντως την πτώση αυτή στην παγκόσμια οικονομική ύφεση και εκτιμούν ότι το 2010, με τη διεθνή οικονομία να ανακάμπτει σταδιακά, οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια θα αυξηθούν στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όπως αποδεικνύεται από την έρευνα, η Κίνα έχει θέσει εθνικούς στόχους για την ανανεώσιμη ενέργεια, όπως σχέδια για την παραγωγή 30 γιγαβάτ από αιολική ενέργεια και άλλων 30 γιγαβάτ από τη βιομάζα έως το 2020.

Τιμές

Επιπλέον, η Κίνα όρισε συγκεκριμένες τιμές για την παραγωγή ενέργειας από τις λεγόμενες «αιολικές φάρμες».

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι χώρες που μετέχουν ενεργά στο χρηματιστήριο ρύπων, όπως η Ισπανία, η Γερμανία και η Βρετανία, συγκαταλέγονται στις χώρες με τα πλέον «σθεναρά» και ταχύτατα αναπτυσσόμενα προγράμματα καθαρής ενέργειας. Αντίθετα, σύμφωνα τουλάχιστον με την Φίλις Καντίνο, ανώτατο στέλεχος του Περιβαλλοντικού Ομίλου Pew, οι ΗΠΑ «δεν έχουν εφαρμόσει σθεναρές πολιτικές» με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος το 2010 να είναι σε ακόμη χαμηλότερη θέση.

Εκτός, βεβαίως, εάν έχει αίσιο τέλος το νομοσχέδιο που προωθούν από κοινού τρεις γερουσιαστές: Ο Δημοκρατικός, Τζον Κέρι, ο Ρεπουμπλικανός, Λίντσεϊ Γκραμ και ο ανεξάρτητος Τζόζεφ Λίμπερμαν που επεξεργάζονται συμβιβαστικό νομοσχέδιο με στόχο να το καταθέσουν προς συζήτηση τον επόμενο μήνα.

Επιβολή φόρων

Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες, το νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει την επιβολή φόρων σε ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες και διυλιστήρια έως το 2012 και σε βιομηχανίες που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα έως το 2016. Ωστόσο, το ενεργειακό λόμπι είναι από τα ισχυρότερα στην Ουάσιγκτον γι΄αυτό και αρκετοί Γερουσιαστές έχουν κάνει ήδη γνωστή την αντίθεσή τους σε αυτές τις προτάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου