Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Τα ανταλλάγματα για το "ναι" της Merkel

Το γερμανικό «ναι» για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα δεν δόθηκε χωρίς ανταλλάγματα. Τι ζήτησε και τι πήρε η κ. Angela Merkel, κυρίως σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος πέτυχε, τουλάχιστον έως ένα βαθμό, τον αρχικό της στόχο για αλλαγές στους όρους που ισχύουν στην Συνθήκη της Λισσαβόνας σε ό,τι αφορά τα κράτη που κατ’ εξακολούθηση παραβιάζουν τους κανόνες.

Ο πρόεδρος της Ε.Ε, κ. Van Rompuy «έλαβε εντολή» έως το τέλος του 2010 να καταθέσει σειρά προτάσεων οι οποίοες ως στόχο θα έχουν την περαιτέρω ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά και την επιβολή πιο σκληρών ποινών σε χώρες που δεν κατορθώνουν να εκπληρώσουν αυτούς τους όρους.

Ο κ. Van Rompuy θα πρέπει να εξετάσει κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα να προσαρμοστούν με τον κατάλληλο τρόπο οι κανόνες που ισχύουν ώστε μία χώρα ακόμη και να αποβάλλεται από την ευρωζώνη, εάν αποδειχθεί ότι ηθελημένα καταπατά τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.

Πάντως ο κ. Van Rompuy εμφανίστηκε απρόθυμος να «ανοίξει το κουτί της Πανδώρας», υπογραμμίζοντας ότι «το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να καταθέσουμε κάποιες προτάσεις, αλλά εφ’ όσον έχουν συμφωνήσει όλα τα κράτη-μέλη. Εάν δεν υπάρξει ομοφωνία, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αναθεώρηση της Συνθήκης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου