Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Μείωση του πυρηνικού τους οπλοστασίου κατά το ένα τρίτο αποφάσισαν Ρωσία-ΗΠΑ

Οριστικοποιήθηκε η νέα συμφωνία START για την μείωση των πυρηνικών όπλων Ουάσινγκτον-Μόσχας, μετά από συνομιλία Ομπάμα-Μεντβέντεφ.

Η νέα συνθήκη θα μειώνει κατά 30% περίπου τον αριθμό των ενεργών πυρηνικών τους όπλων. Η συμφωνία θα υπογραφεί στις 8 Απριλίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε την Παρασκευή τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προκειμένου να οριστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Η συμφωνία θα υπογραφεί τελικά στις 8 Απριλίου στην Πράγα.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, κάθε πλευρά θα περιορίσει στις 1.550 τις πυρηνικές κεφαλές. Αυτό σηματοδοτεί μια περαιτέρω μείωση από την προγραμματισμένη (από 2.200 σε 1.700 μέχρι το 2012).

Αμερικανός αξιωματούχος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ΗΠΑ και Ρωσία θα μειώσουν στις 700 τις πλατφόρμες εκτόξευσης, όπως βομβαρδιστικά, υποβρύχια και βάσεις πυραύλων.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε μετά τη συνομιλία του με τον Ντ.Μεντβέντεφ ότι η συμφωνία είναι η πιο περιεκτική των τελευταίων ετών.

Τόνισε επίσης ότι οι δύο χώρες, τηρώντας τις δεσμεύσεις τους βάσει της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών, ενισχύουν τις παγκόσμιες προσπάθειες για να σταματήσει η εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και να εξασφαλιστεί ότι άλλες χώρες θα πραγματοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι η συμφωνία-ορόσημο δείχνει σε κράτη «όπως το Ιράν και η Βόρειος Κορέα», ότι μία από τις πρώτες προτεραιότητες των δύο χωρών είναι να εντείνουν το καθεστώς μη εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων και να κρατήσουν τα πυρηνικά υλικά «μακριά από λάθος χέρια».

Η νέα συνθήκη START δεν επιβάλει περιορισμούς στο σχέδιο ανάπτυξης και βελτίωσης της αμερικανικής αντιπυραυλικής άμυνας, δήλωσε παράλληλα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.

Η νέα συνθήκη δεν θα εμποδίσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ για «τη βελτίωση και την ανάπτυξη» συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου, τα οποία αποσκοπούν, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, να προστατεύσουν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους από μία ενδεχόμενη ιρανική απειλή.

Είχε θεωρηθεί ότι η καθυστέρηση στην υπογραφή της συμφωνίας οφειλόταν ενδεχομένως στα σχέδια των ΗΠΑ για την εγκατάσταση αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη.

Η ισχύς της START έχει εκπνεύσει από τον Δεκέμβριο του 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου