Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Μέτρα του Facebook κατά της παιδοφιλίας

Το Facebook εξετάζει το ενδεχόμενο να εισαγάγει ένα κουμπί έκτακτης ανάγκης έτσι ώστε να δώσει τη δυνατότητα στους χρήστες του να αναφέρουν ύποπτους για παιδοφιλία.

Η καταδίκη ενός άνδρα για τη δολοφονία 17χρονης αναζωπύρωσε τις εκκλήσεις για ένα "κουμπί πανικού" στο Facebook. Ο δράστης είχε προσεγγίσει το θύμα μέσω της δημοφιλούς ιστοσελίδας.

Έπειτα από συνάντηση στελεχών της εταιρείας με τον υπουργό Εσωτερικών των ΗΠΑ, Άλαν Τζόνσον, ο τελευταίος δήλωσε ότι οι επικεφαλής του Facebook επεσήμαναν ότι "δεν υπάρχει αντίρρηση επί της αρχής" για εγκατάσταση του κουμπιού ασφαλείας.

Ο Τζόνσον δήλωσε επίσης ότι ο ίδιος και τα στελέχη της ιστοσελίδας, είχαν "ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων" κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους και συζήτησαν το ενδεχόμενο να αποκτήσει το Facebook επαφές με το Κέντρο Εκμετάλλευσης Παιδιών και Διαδικτυακής Προστασίας (Ceop).

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των επισήμων του Facebook και του Ceop στην Ουάσιγκτον, στις 12 Απριλίου για να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα.

Το παιδικό φιλανθρωπικό κέντρο Kids Task Force δήλωσε ότι η χρήση του κουμπιού θα ήταν "σπουδαία" αλλά πρόσθεσε ότι ήταν “ασυνήθιστο" το γεγονός ότι χρειάστηκε η ανάμειξη του υπουργού Εσωτερικών για να πειστεί το Facebook να προφυλάξει τους νέους. Η πρόεδρος της οργάνωσης, Σάρον Ντότι τόνισε: "Είναι απογοητευτικό ότι χρειάστηκε να πάθει κακό ένα παιδί και να υπάρξει όλη αυτή η πίεση, για να πειστούν να κάνουν το σωστό".

Εκπρόσωπος τύπου του Facebook επιβεβαίωσε επίσης ότι η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ceop και πρόσθεσε ότι "ερευνώνται τρόποι βελτίωσης της ασφάλειας", που περιλαμβάνουν τη συνεργασία με περισσότερους οργανισμούς όπως οι Ceop, Beatbullying και οι σελίδες αναφοράς του Facebook.

Ο 33χρονος Πίτερ Τσάπμαν καταδικάστηκε σε φυλάκιση 35 ετών για τη δολοφονία και το βιασμό της Άσλεϊ Χολ τον περασμένο Οκτώβριο. Ο δολοφόνος είχε προσεγγίσει τη νεαρή με μία φωτογραφία που είχε αναρτήσει στο Facebook. Η ιστοσελίδα είχε εκφράσει τη "βαθιά της θλίψη για τον τραγικό θάνατο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου