Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Ρύποι... προστασίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη γερμανική Porsche!

Τις παρασπονδίες της Γερμανίας, που στόχο έχουν να προστατέψουν πάση θυσία τα οικονομικά της συμφέροντα, καλύπτει συνειδητά η Κομισιόν, είτε παραπλανώντας και κοροϊδεύοντας τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή είτε συμβάλλοντας στην ενεργοποίηση του Ταμείου Παγκοσμιοποίησης της Ε.Ε., για να αποζημιωθούν πρώην εργαζόμενοι γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η πρώτη περίπτωση, που προκάλεσε την μήνιν του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή Νικηφόρου Διαμαντούρου, ο οποίος με έκθεσή του από το Στρασβούργο προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 4 Μαρτίου 2010, επικρίνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «δεν συνεργάστηκε μαζί του με ειλικρίνεια και καλή πίστη», αφορά την άρνηση της Κομισιόν, να δημοσιοποιήσει τη μυστική αλληλογραφία που είχε με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Porsche Α.G, στο πλαίσιο της προετοιμασίας νομοθετικής πρότασης για τη μείωση των ρύπων από επιβατικά αυτοκίνητα.

Το γεγονός θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον επόμενο μήνα στο Στρασβούργο, ύστερα από τη γραπτή ερώτηση που κατέθεσαν, προς την Κομισιόν, οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης και Χρυσούλα Παλιαδέλλη και στην οποία, εύστοχα, επισημαίνουν ότι:

- Η Επιτροπή κουκουλώνει τα στοιχεία και δημιουργεί υπόνοιες ότι προστατεύει τις μεγάλες εταιρείες, ενώ η αδιαφανής μεταχείριση γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας εγείρει ερωτήματα για τις πιέσεις που δέχεται κατά τη διαμόρφωση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

- Η στάση της Επιτροπής κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Επιτροπή και
αποδυναμώνει τους θεσμούς του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η αποστολή των οποίων είναι να εποπτεύουν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα την Επιτροπή και το έργο της.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο ίδιος ο κ. Διαμαντούρος, είναι η πρώτη φορά από την δημιουργία του οργάνου, το 1995, που ο Διαμεσολαβητής αισθάνεται υποχρεωμένος να υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την έλλειψη ειλικρινούς συνεργασίας εκ μέρους ενός θεσμικού οργάνου της Ε.Ε., εξαιτίας της μη συνεργάσιμης στάσης της Κομισιόν, που κρίνεται επιζήμια για τη δημόσια εικόνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά την επιλεκτικότητα που επέδειξε η Κομισιόν, να εισαγάγει προς έγκριση στην περασμένη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο εκθέσεις για την ενεργοποίηση του Ταμείου Παγκοσμιοποίησης για περιπτώσεις απολυμένων εργατών στη Γερμανία και τη Λιθουανία.

Κάνοντας την ανάγκη... επιθυμία, το Ευρωκοινοβούλιο, υπερψηφίζοντας τις σχετικές εκθέσεις, έδωσε και το πράσινο φως για την εκταμίευση 6.199.341 ευρώ, από το εν λόγω Ταμείο, για να βοηθηθούν οι πρώην εργαζόμενοι της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Karmann να ξεκινήσουν δικές τους... επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου