Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Ανατροπές στις συντάξεις με το νέο ασφαλιστικό ! Όλα τα νέα μέτρα .


Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2013 και αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων φέρνει το νέο ασφαλιστικό το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Μαΐου.


Στον εργατικό χώρο επικρατεί κλίμα αναστάτωσης και φυγής στη σύνταξη. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο στο δημόσιο οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση έχουν αυξηθεί κατά 25% τους δύο τελευταίους μήνες. Πάντως περίπου 250.000 εργαζόμενοι- στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα -που έχουν θεμελιώσει ασφαλιστικά δικαιώματα ή θα έχουν θεμελιώσει έως το 2013, δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν. Κι αυτό γιατί δεν θα αλλάξει το καθεστώς συνταξιοδότησης (όρια ηλικίας, τρόπο υπολογισμού συντάξεων), τουλάχιστον για όσους έχουν θεμελιώσει ή θα θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το 2013.

Οι 22 αλλαγές στις συντάξεις(όπως αυτές παρουσιάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Εργασίας κ. Α. Λοβέρδο ) έχουν ως εξής:

1. Ενιαίος φορέας διαχείρισης των αποθεματικών(αξίας 29.5 δισ. ευρώ συν τα κεφάλαια του Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών) χωρίς να θίγονται τα περιουσιακά δικαιώματα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

2. Καθορισμός ενιαίων μηχανισμών ελέγχου: της Γεν. Γραμματείας Κοινωνικών ασφαλίσεων, του ΣΕΠΕ(επιθεωρητές εργασίας και των ασφαλιστικών ταμείων).

3. Συνδιαχείριση των πόρων των κλάδων υγείας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης(μια και ενιαία διαπραγμάτευση για όλες τις προμήθειες του συστήματος).

4. Σύσταση Κέντρων Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων(ΚΕΑ),

5. Θεσμοθέτηση παράλληλης ασφάλισης για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων, που έχουν ασφαλιστεί από το 1993(η πρόταση είναι να συμπεριλάβει το μέτρο αυτό και τους δημόσιους υπαλλήλους).

6. Ενιαίο καθεστώς ασφάλισης συνταξιούχων που εργάζονται σε άλλες θέσεις εργασίας.

7. Απαγόρευση προγραμμάτων εθελουσίων εξόδων. Ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί κατά 2 χρόνια από το 2015.(από 61.4 που είναι σήμερα θα ανέλθει στα 63.5).

8. Κεντρική επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων και εκσυγχρονισμός του καταλόγου βαρέων
και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

9. Νέες διαδικασίες ασφάλισης για οικόσιτο προσωπικό και αγρεργάτες.

10. Αντικίνητρα πρόωρης συνταξιοδότησης.

11. Θέσπιση κινήτρων παραμονής στην αγορά εργασίας(κίνητρα παραμονής μετά την 35ετία και αντίστοιχα για όσους παραμένουν μετά το 65ο έτος).

12. Από 1/7/2011 διεκπεραίωση από το τραπεζικό σύστημα όλων των συναλλαγών στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων (μισθοδοσία, απόδοση εισφορών).

13. Ενιαίο κέντρο πληρωμής συντάξεων προκειμένου να επιτευχθεί ο ενιαίος έλεγχος της τήρησης της νομοθεσίας περί διπλοσυνταξιούχων).

14. Ρύθμιση του χρόνιου προβλήματος της διαδοχικής ασφάλισης(σύνταξη πάνω από 2 ταμεία) από το 2011.

15. Από το 2018 λογιστικός διαχωρισμός προνοιακών παροχών (σύνταξη - γενικές παροχές) κατά των κατά κυριολεξία συντάξεων.

16. Από το 2018 καθορισμός μιας κοινής για όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης βασικής σύνταξης η οποία θα είναι σύνταξη γήρατος με τις ευνόητες βέβαια εξαιρέσεις (π.χ. βαρέα και ανθυγιεινά) και θα καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια ανεξαρτήτως αν ο δικαιούχος έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή αν θα έχει έστω και ένα ένσημο. Η βασική σύνταξη θα έχει προνοιακό χαρακτήρα και θα καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το ύψος της βασικής σύνταξης εξαρτάται από τη σχετική πολιτική απόφαση εκάστης κυβέρνησης και, προφανώς, από τον αριθμό των δικαιούχων. Ο κανόνας της τριμερούς χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού παραμένει καταστατική αρχή της πολιτικής μας.

17. Ανταποδοτική σύνταξη(από το 2018): Πρόκειται για την κατά κυριολεξία σύνταξη η οποία αναλογεί το χρόνο εργασίας και τις καταβληθείσες εισφορές. Ο επαναπροσδιορισμός του ύψους της δεν θα αποτελεί θέμα εισοδηματικής πολιτικής, όπως είναι σήμερα, αλλά θα καθορίζεται δίχως η κυβέρνηση να διαθέτει διακριτική ευχέρεια, με όρους τιμαριθμικούς και με συνυπολογισμό των οικονομικών δυνατοτήτων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Ούτε ένα ένσημο δεν θα πηγαίνει χαμένο ο δε εργαζόμενος με βάση το σύστημα αυτό θα καθίσταται φύλακας και συνδιαμορφωτής του επιπέδου της σύνταξής του.

18. Βάση (χρόνος) υπολογισμού: Η δεκαετία ή δεκαπενταετία κατά την έναρξη εφαρμογής, το 2018, και το σύνολο του εργασιακού βίου προς τα τέλη της επόμενης δεκαετίας.

19. Συντελεστές υπολογισμού ανταπόδοσης: Κλιμακούμενοι συντελεστές, από τα 15 έως τα 40 χρόνια. Ο νομοθετικός προσδιορισμός των συντελεστών έχει μεν πολιτικό χαρακτήρα, ωστόσο, δεν μπορεί να αγνοεί την οικονομική κατάσταση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και το γεγονός ότι το σύστημα πρέπει να είναι βιώσιμο και να μην εξαντλεί τις δυνατότητες της εθνικής οικονομίας.

Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης γίνονται ήδη ποσοτικοποιήσεις με βάση δεκάδες εκδοχές ούτως ώστε να αποφασίσουμε με πολύ συγκεκριμένους όρους.

20. Διαχωρισμός των κλάδων - υπηρεσιών υγείας από το συνταξιοδοτικό σύστημα(από το 2018). Οι φορείς της πρωτοβάθμιας υγείας (που αποτελούν το κυρίως μέρος των διαθεσίμων υπηρεσιών του ασφαλιστικού συστήματος σήμερα) θα υπαχθούν στην εποπτεία του υπουργείου Υγείας και θα ενσωματωθούν στο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (και τα νοσοκομεία στη δευτεροβάθμια).

21. Ενοποιήσεις των ασφαλιστικών φορέων και συγκρότηση τριών μεγάλων φορέων κοινωνικής ασφάλισης, μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών σε βάθος δεκαετίας.

22. Εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών στο δημόσιο από το 2013.

Στο μεταξύ τις βασικές κατευθύνσεις του ασφαλιστικού, όπως προέκυψαν από τον κοινωνικό διάλογο, παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, ενώπιον της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα. Ο κ. Λοβέρδος επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα νέο σύστημα που θα δώσει ανάσα και σιγουριά ως το 2030, θα επιφέρει τομές καθοριστικές για το μέλλον και τη σταθερότητα και θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Σημείωσε ακόμη ότι όλα δείχνουν ότι η χώρα μας θα εξασφαλίσει τη μεταβατική περίοδο ως το 2013 για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών στο δημόσιο. Το 2013, πρόσθεσε ο υπουργός, είναι καλή ως μεταβατική περίοδος και δεν αιφνιδιάζει. «Όποιος έχει κατοχυρώσει τη δυνατότητα συνταξιοδότησης δεν έχει τίποτε να φοβηθεί κι αν μείνει και μετά το 2013 δεν θα θιγεί από τη νομοθετική παρέμβαση. Όσοι λοιπόν σπρώχνουν σε έξοδο τους εργαζομένους αυτούς εγκληματούν», ξεκαθάρισε.. Αναφερόμενος στις στοχεύσεις της κυβέρνησης κ. Λοβέρδος, σημείωσε ότι στόχος είναι το 2030 να πληρώνεται για τις συντάξεις το 4,8% του ΑΕΠ, όσο δηλαδή ποσοστό πλήρωσε το κράτος το 2008. Διέψευσε επίσης τα δημοσιεύματα περί εξώθησης των εργαζομένων σε 40 χρόνια εργασίας, λέγοντας ότι παρερμηνεύεται το μέτρο των κινήτρων παραμονής στην εργασία, αφού ουδείς θα υποχρεωθεί να το ακολουθήσει. Χαρακτήρισε δε λανθασμένη τη θέση ότι με τα νέα μέτρα θα μειωθούν οι συντάξεις από το 2018, γιατί αγνοείται ότι η ανταπόδοση θα γίνεται με βάση συντελεστή που θα ευνοεί αυτόν που παραμένει 35 ή 37 χρόνια: «Ο επαναπροσδιορισμός της σύνταξης δεν θα αποτελεί θέμα εισοδηματικής πολιτικής και θα καθορίζεται χωρίς η εκάστοτε κυβέρνηση να έχει τη διακριτική ευχέρεια να καθορίζει τη σύνταξη με όρους τιμαριθμικούς, συνυπολογίζοντας τις οικονομικές δυνατότητες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου