Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Ανασκευάζει το Ισραήλ τα περί «συμφωνίας» Ομπάμα-Νετανιάχου

Να μην υποκύψει στις πιέσεις των ΗΠΑ ζητούν οι υποστηρικτές του Μπέντζαμιν Νετανιάχου


Ιερουσαλήμ

Σε διευκρινιστική δήλωση πως δεν υπήρξε συμφωνία Ομπάμα-Νετανιάχου για τα εποικιστικά σχέδια στην ανατολική Ιερουσαλήμ, προχώρησε εσπευσμένα ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, διαψεύδοντας την αναφορά Ισραηλινού αξιωματούχου ότι οι δύο ηγέτες κατέληξαν σε κοινή θέση. Νέα παλαιστινιακή επίθεση με ρουκέτα, την ώρα που οι ΥΠΕΞ των αραβικών κρατών συμφώνησαν στην παροχή οικονομικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους.

Το πρωί της Παρασκευής ο εκπρόσωπος του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Μαρκ Ρεγκέβ, προέβη σε διευκρινιστική δήλωση, ξεκαθαρίζοντας δεν υπήρξε συμφωνία των δύο ηγέτων για την ανέγερση επιπλέον ισραηλινών κατοικιών στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ.

Η δήλωση Ρεγκέβ έγινε λίγες ώρες μετά την αναφορά συμβούλου του Ισραηλινού πρωθυπουργού ότι το Ισραήλ εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη των Ηνωμένων Πολιτειών για να συνεχίσει το εποικιστικό πρόγραμμα στην Ιερουσαλήμ.

Μία ημέρα μετά την επιστροφή Νετανιάχου από την Ουάσινγκτον, ο Νιρ Χεφέζ δήλωσε στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ότι Ισραηλινός πρωθυπουργός πέτυχε «την κατανόηση» (των ΗΠΑ) για την πολιτική έναντι των Παλαιστινίων. Ωστόσο, υποστήριξε, «εξακολουθούν να υπάρχουν σημεία διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών».

Όπως αναγκάστηκε να διευκρινίσει ο Ρεγκέβ, ο Χέφεζ όταν μιλούσε για «κατανόηση», «μιλούσε για την ισραηλινή θέση και όχι για κοινή θέση».

Πάντως, υποστηρικτές της ισραηλινής κυβέρνησης ζητούν από τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να παραμείνει στη σκληρή γραμμή που ακολουθεί και να μην υποκύψει στις πιέσεις των ΗΠΑ για πάγωμα της εποικιστικής πολιτικής.

Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Jerusalem Post, οι Ισραηλινοί χαρακτηρίζουν τον Μπαράκ Ομπάμα «φιλοπαλαιστίνιο». Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 48% θεωρεί ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι «φιλοπαλαιστίνιος», ενώ μόλις το 9% τον θεωρεί «φιλοϊσραηλινό».

Νέα επίθεση με ρουκέτα

Το πρωί της Παρασκευής σημειώθηκε νέα επίθεση με ρουκέτα από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του ισραηλινού εδάφους, γεγονός που αναμένεται να δυναμιτίσει περαιτέρω τις σχέσεις των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, η ρουκέτα έπληξε ανοιχτή έκταση και όχι ισραηλινές εγκαταστάσεις, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Συμφωνία χρηματοδότησης

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, στη διάρκεια της προπαρασκευαστικής συνάντησης της Συνόδου Κορυφής που πρόκειται να διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο στη Λιβύη, οι Αραβες υπουργοί Εξωτερικών κατέληξαν σε συμφωνία για την παροχή βοήθειας 500 εκατομμυρίων δολαρίων στους Παλαιστινίους
της Ιερουσαλήμ. Η απόφαση θα υποβληθεί το Σαββατοκύριακο στους αρχηγούς των αραβικών κρατών για επικύρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου