Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Συνεργασία με τις ΗΠΑ διεκδικεί το Πακιστάν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μεγαλύτερη συνεργασία με τις ΗΠΑ σε ποικίλους τομείς, από το εμπόριο έως τα στρατιωτικά ζητήματα, διεκδικεί το Πακιστάν, προσδοκώντας να αποκομίσει οφέλη από την πρόσφατη δράση του κατά των Ταλιμπάν. Στο πλαίσιο του «στρατηγικού διαλόγου» των δύο χωρών που εγκαινιάστηκε την Τρίτη, ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Σαχ Μεχμούντ Κουρεσί και ο αρχηγός του στρατού Ασφάκ Καγιάνι επρόκειτο να συζητήσουν, χθες, τις προοπτικές σύσφιγξης των διμερών σχέσεων με την επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κ. Χίλαρι Κλίντον.

Εν όψει του διαλόγου, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα απέφυγαν να κάνουν δεσμεύσεις για το πώς θα ανταποκριθεί η Ουάσιγκτον στην επιθυμία του Πακιστάν να αναγνωριστεί ως πυρηνική δύναμη και να διασφαλίσει μια συμφωνία για την ατομική ενέργεια. Στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν εκφράσει ανησυχίες για τα έως τώρα πακιστανικά «κρούσματα» μεταφοράς πυρηνικής τεχνολογίας σε χώρες όπως η Λιβύη και η Βόρεια Κορέα, θέμα που δεν άφησε περιθώρια για παραχωρήσεις ούτε από την κ. Κλίντον ούτε από τον ειδικό απεσταλμένο στο Πακιστάν Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Η Ουάσιγκτον, πάντως, διεμήνυσε ότι είναι πρόθυμη να ακούσει τις πακιστανικές προτάσεις.

«Θέλουμε να οικοδομήσουμε πιο στενές σχέσεις», δήλωσε η κ. Κλίντον λίγο πριν από τη συνάντησή της με τον Πακιστανό υπουργό Εξωτερικών. «Αλλά δεν μπορούμε να εξαφανίσουμε ως διά μαγείας το έλλειμμα εμπιστοσύνης», συμπλήρωσε. Την Τρίτη, οι κ. Κουρεσί και Καγιάνι συνάντησαν τους γερουσιαστές Τζον Κέρι και Ρίτσαρντ Λούγκαρ, οι οποίοι ενέκριναν πέρυσι το νομοσχέδιο για την ανοικοδόμηση του Πακιστάν, ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στο μεταξύ, επέδραμαν χθες σε πακιστανικές περιοχές που συνορεύουν με το Αφγανιστάν και σκότωσαν τουλάχιστον έξι μαχητές, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων ασφαλείας. «Δύο πύραυλοι έπληξαν όχημα των ανταρτών. Εξι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν», δήλωσε Πακιστανός αξιωματούχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου