Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Ρωσία: Τουλάχιστον 30 οι νεκροί στο ορυχείο στη Σιβηρία

Τουλάχιστον 30 είναι οι νεκροί από τη σειρά εκρήξεων μεθανίου στο ανθρακωρυχείο Ρασπαντσκάγια στην περιοχή Κεμέραβα στη δυτική Σιβηρία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Σεργκέι Σόιγκου και αναμεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία. Ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε κατακόρυφα από τους 12, που είχαν ανακοινωθεί νωρίτερα την Κυριακή, καθώς στη διάρκεια της νύχτας ανακαλύφθηκαν και νέες σοροί στις στοές. Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου αλλά εννέα ώρες αργότερα και ενώ βρίσκονταν ήδη μέσα στο ορυχείο ομάδες διασωστών, η αναζήτηση διεκόπη όταν ένας εξαεριστήρας που είχε υποστεί ζημιές γέμισε τις στοές του ανθρακωρυχείου με καπνό και αέριο.

Σύμφωνα με το Βάλερι Κορσάγκιν, τοπικό αξιωματούχο των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, τουλάχιστον 64 ανθρακωρύχοι και 20 διασώστες βρίσκονταν εκείνη την ώρα στις στοές του ορυχείου. Διασώστες προσπαθούσαν να διοχετεύσουν οξυγόνο σε τμήματα του ορυχείου όπου παγιδεύτηκαν εργαζόμενοι. "Το να συνεχιστούν οι σωστικές προσπάθειες τώρα θα ισοδυναμούσε με το να στείλουμε ανθρώπους στο θάνατο", δήλωσε ο Αμάν Τουλέγιεφ, σύμφωνα με το Ιτάρ-Τας.

Στις στοές του ορυχείου εργάζονταν την ώρα της έκρηξης, αργά χθες Σάββατο, τουλάχιστον 356 άνθρωποι, σύμφωνα με το RIA Novosti, που επικαλείται το υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων, εκ των οποίων παγιδεύτηκαν 64, σύμφωνα με το Ιτάρ-Τας. Οι 282 εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένων των τρυματιών, κατάφεραν να βγουν από το ορυχείο.

Το ανθρακωρυχείο Ρασπάντσκαγια, που άνοιξε το 1973, είναι το μεγαλύτερο του είδους του στη Ρωσία, με στοές που φθάνουν τα 300 χιλιόμετρα και έχει αποθέματα 450 εκατ. τόνων άνθρακα. Παράγει οκτώ τόνους άνθρακα το χρόνο για τις εγχώριες ενεργειακές ανάγκες αλλά και για εξαγωγές σε Ουκρανία και Ασία. Η παραγωγή ανήλθε σε 8,9 εκατ. τόνους το 2007. Σύμφωνα με το Rossiya-24 άλλη έκρηξη στο ίδιο ορυχείο πριν από τρεις μήνες είχε στοιχίσει τη ζωή ενός εργαζόμενου.

Το 2007, δυστύχημα σε κοντινό ορυχείο στη Ναβακούζνετσκ είχε στοιχίσει 110 ζωές εργαζομένων - επρόκειτο για το χειρότερο δυστύχημα σε ορυχείο των τελευταίων δεκαετιών στη Ρωσία.

Τα θανάσιμα δυστυχήματα σε ορυχεία είναι σχετικά συχνά στη Ρωσία λόγω του απαρχαιωμένου εξοπλισμού που χρησιμοποιείται σε πολλές περιπτώσεις καθώς και των παραβιάσεων ή της ανυπαρξίας των μέτρων εργασιακής ασφάλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου