Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Καταγγελία Παλαιστινίων για ισραηλινή παραβίαση των νέων συνομιλιών

Είναι η πρώτη παραβίαση που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του νέου κύκλου συνομιλιών. Πρόκειται για την κατασκευή οικισμών για Εβραίους εποίκους στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η Παλαιστινιακή Αρχή ανέφερε στις ΗΠΑ την πρώτη παραβίαση στις εκ του σύνεγγυς ειρηνευτικές συνομιλίες, ανακοίνωσε Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Ο Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο είπε ότι η κατασκευή 14 οικιστικών μονάδων για τους Εβραίους εποίκους σε συνοικία της ανατολικής Ιερουσαλήμ παραβίασε τους όρους των συνομιλιών που άρχισαν χθες, Κυριακή. Την καταγγελία αυτή έκανε και η ισραηλινή οργάνωση κατά του εποικισμού Peace Now (Ειρήνη Τώρα).

«Αυτή είναι η πρώτη παραβίαση των όρων στην έναρξη των διαπραγματεύσεων», είπε ο Αμπεντ Ράμπο, ο γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), η οποία με ψήφισμά της το Σάββατο ενέκρινε τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες των Παλαιστινίων με τους Ισραηλινούς.

«Θα ενεργήσουμε άμεσα για να το σταματήσουμε» γιατί δεν θα συμφωνήσουμε οι διαπραγματεύσεις να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για την εποικιστική δραστηριότητα», είπε προσθέτοντας ότι η «Παλαιστινιακή Αρχή παρακολουθεί την κατάσταση μαζί με τις ΗΠΑ».

Ισραηλινός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί είπε ότι 14 κατοικίες κατασκευάζονται στη συνοικία Ρας ελ-Αμούντ της ανατολικής Ιερουσαλήμ, με ιδιωτική πρωτοβουλία και ότι η κυβέρνηση δεν είχε λόγο επ' αυτού.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ Νιρτ Μπαρκάτ δήλωσε πως θα συνεχίσει το «σχεδιασμό και τις κατασκευές σε όλη την πόλη για όλους τους κατοίκους της».

Απαντώντας στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ότι το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να μην προχωρήσει στην ανέγερση κατοικιών στην τοποθεσία Ραμάτ Σλόμο της ανατολικής Ιερουσαλήμ, ο Μπαρκάτ είπε πως «αναμένουμε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στο δημόσιο αίτημα και του αραβικού και του εβραϊκού τομέα και θα επιτρέψει την κατασκευή κατοικιών για τον νεαρής ηλικίας πληθυσμό που εγκαταλείπει την πόλη εξαιτίας της έλλειψης στέγης».

«Πιστεύουμε ότι ο πρωθυπουργός δεν θα επιτρέψει ένα «πάγωμα» της οικοδομής στην Ιερουσαλήμ, ούτε στα λόγια ούτε στις πράξεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με έκθεση της ΜΚΟ «η εποικιστική δραστηριότητα στην ανατολική Ιερουσαλήμ που θέτει σε κίνδυνο τις πιθανότητες επίτευξης της λύσης «δύο κράτη για δύο λαούς» μπορεί να δημιουργήσουν μια μη αναστρέψιμη κατάσταση».

Σύμφωνα με την έκθεση, 2.000 ισραηλινοί έποικοι έχουν εγκατασταθεί σε 119 οικήματα που βρίσκονται στην καρδιά των παλαιστινιακών συνοικιών της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Το 2009, η κυβέρνηση δαπάνησε 2.000 σέκελ (410 ευρώ) για να εγγυηθεί την ασφάλεια του κάθε εποίκου, σύμφωνα με την οργάνωση Peace Now.

Σύμφωνα με την ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση για τα πολιτικά δικαιώματα στο Ισραήλ (ACRI), τουλάχιστον 160.000 Παλαιστίνιοι δεν έχουν σύστημα υδροδότησης στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο ετήσιος προϋπολογισμός για κάθε παιδί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ανατολική Ιερουσαλήμ είναι 577 σέκελ (119 ευρώ) έναντι 2.372 σέκελ (493 ευρώ) στη δυτική Ιερουσαλήμ.

http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου