Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Η Επιστήμη είναι "σέξι"

Ποτέ άλλοτε τα επιστημονικά βιβλία δεν είχαν τόση απήχηση στο κοινό όσο σήμερα. Σπάνια οι επιστημονικές ειδήσεις κατέληγαν στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων και ακόμη πιο σπάνια σχηματίζονταν ουρές σε επιστημονικές εκθέσεις, όπως συνέβη πρόσφατα στη Ρώμη για την έκθεση "Δαρβίνος 1809-2009". "Η επιστήμη είναι σέξι", διαπιστώνει σε ένα σχετικό αφιέρωμα η βρετανική εφημερίδα Guardian. Και οι λόγοι είναι πολλοί...

Το ενδιαφέρον του κοινού για την επιστήμη δεν είναι καινούργιο. Στις Φιλοσοφικές επιστολές του ο Βολτέρος διηγείται τις εντυπώσεις του από την κηδεία με τιμές αρχηγού κράτους που επιφύλαξαν οι Βρετανοί στον Νεύτωνα το 1727.

H χρυσή εποχή της επιστήμης...

Ωστόσο, θα έπρεπε να έρθει ο 20ός αιώνας για να υποκλιθεί ο πλανήτης στον πρώτο "διεθνή σταρ" της επιστήμης. Το 1919 ο Αλμπερτ Αϊνστάιν γινόταν ένα αναγνωρίσιμο πρόσωπο σε ολόκληρο τον κόσμο, όταν οι εφημερίδες της εποχής αφιέρωσαν τα πρωτοσέλιδά τους στη "Θεωρία της Σχετικότητας". Ο Γερμανοεβραίος φυσικός δικαίωσε σύντομα τη φήμη του σταρ με τις αντισυμβατικές πόζες του στον φωτογραφικό φακό και τις πικάντικες δηλώσεις του. "Θα λυπόμουν για τον Θεό γιατί η θεωρία μου είναι απολύτως σωστή", απάντησε σε μια φοιτήτρια που τον ρώτησε τι θα σκεφτόταν εάν ήταν αρνητικά τα αποτελέσματα της έρευνάς του.

Στα μέσα του 20ού αιώνα διαδέχθηκε τον Αϊνστάιν ο Τζέιμς Γουότσον, το "τρομερό παιδί" της Βιολογίας που στα 24 του χρόνια χαρτογράφησε με τον συνάδελφό του Φράνσις Κρικ τη δομή του DNA. Σαν ένας γνήσιος "αντιστάρ", ο Γουότσον δεν έδινε συνεντεύξεις και δεν εμφανιζόταν στην τηλεόραση. Αλλά ο "Διπλός Ελικας" έγινε μπεστ σέλερ το 1968.

Προς το τέλος της προηγούμενης χιλιετίας ήταν η ιδιοφυΐα του Ρίτσαρντ Φάινμαν που κατέκτησε την κοινή γνώμη και τα μέσα ενημέρωσης. Ο Τύπος μαγνητίστηκε από την προσωπικότητά του, όταν με αφορμή τη βράβευσή του με το Νόμπελ, ένας δημοσιογράφος του ζήτησε να εξηγήσει σε πέντε λεπτά τι είχε κάνει για να αξίζει το βραβείο. "Νεαρέ μου, εάν μπορούσε να εξηγηθεί σε πέντε λεπτά δεν θα άξιζε το Νόμπελ", ήταν η απάντησή του.

Ακολούθησαν το αυτοβιογραφικό "Σίγουρα θα αστειεύεστε, κύριε Φάινμαν" με ανεκδοτολογικές ιστορίες από την επαγγελματική και προσωπική του ζωή και μια "μυθική" εμφάνιση στην τηλεόραση, όπου με ένα κομμάτι λάστιχο κι ένα ποτήρι παγωμένο νερό εξήγησε την έκρηξη του διαστημόπλοιου "Τσάλεντζερ" 73 δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του στις 28 Ιανουαρίου του 1986.

Πλήρες κείμενο : http://news.ert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου