Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Σχέδιο «ευρω-σωτηρίας» 500 δισ. ευρώ προτείνει η Γερμανία

Την ενεργοποίηση ενός σχεδίου οικονομικής στήριξης ύψους 500 δισ. ευρώ για τις χώρες της ευρωζώνης πρότεινε σήμερα η Γερμανία, όπως ανέφερε σε ξένα πρακτορεία ειδήσεων διπλωματική πηγή.

«Η Γερμανία έθεσε στο τραπέζι μια πρόταση συνολικού ποσού 500 δισ. ευρώ», τόνισε η ίδια πηγή.

Στο σχέδιο βοήθειας, που δεν υπάρχει προηγούμενό του στην ιστορία, προβλέπεται η χορήγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποσού 60 δισ. ευρώ καθώς και 440 δισ. ευρώ, που θα παραχωρηθούν σε περίπτωση ανάγκης από τις χώρες της ζώνης του ευρώ και του ΔΝΤ.

Ωστόσο, την ίδια ώρα, διπλωματικές πηγές υποστήριξαν, μιλώντας προς το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι το συνολικό ύψος του υπό μελέτη σχεδίου βοηθείας στις χώρες της ευρωζώνης ενδέχεται να φτάσει και τα 600 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο που συζητείται από τους υπουργούς Οικονομίας των χωρών της ΕΕ, που συνήλθαν την Κυριακή στις Βρυξέλλες, περιλαμβάνει 60 δισ. ευρώ δάνειο από την Ευρωπαική Επιτροπή, άλλα 440 δισ. ευρώ, εάν χρειαστεί από τις χώρες του ευρώ υπό μορφή διμερών δανείων, καθώς και 100 δισ ευρώ που μπορεί να δοθούν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανέφερε η ίδια πηγή που πρόσθεσε ότι «το σχέδιο μοιάζει κατά πολύ με το σύστημα που έχει τεθεί σε ισχύ για την Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου