Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Πάρτε τα λεφτά του ΕΣΠΑ αλλιώς θα πληρώσετε

Κονδύλια 13,7 δισ. ευρώ διαθέτουν έως το 2013 τα κοινοτικά ταμεία στην Ελλάδα για να στηρίξει την οικονομία έναντι της κρίσης, αλλά η «τρόικα» εκφράζει φόβους ότι δεν θα απορροφηθούν.

Ετσι, δίνει δύο μήνες περιθώριο στο υπουργείο Οικονομίας για να θέσει σε εφαρμογή δέσμη «γρήγορης παραγωγής έργου». Αν αποτύχει, θα υπάρξουν δημοσιονομικές «κυρώσεις».

Τα κοινοτικά στελέχη είναι έντονα δυσαρεστημένα από τις καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ. Ηδη, πέρα από την απαίτηση για περικοπή 2,1 δισ. ευρώ εθνικών έργων, την τριετία 2010-2012, χρημάτων που δεν προβλέπεται να αυξηθούν στη συνέχεια, προχώρησαν και σε αναπροσαρμογή του στόχου για τη φετινή απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων: ενώ ήταν να λάβουμε 3,5 δισ. ευρώ, πλέον απαιτείται η απορρόφηση 2,75 δισ. ευρώ, στόχος που και πάλι εκτιμάται ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

Πρόκειται για σαφή δέσμευση της χώρας η οποία περιλαμβάνεται στο μνημόνιο δανειοδότησής μας από την «τρόικα» (ΕΚΤ, ΔΝΤ, Ε.Ε.) και κλιμακώνεται ποσοτικά τα επόμενα χρόνια με στόχο την άντληση 13,7 δισ. ευρώ έως και το 2013 από τα κοινοτικά ταμεία. Τα κονδύλια είναι από τα λίγα «όπλα» που έχει στη φαρέτρα της η κυβέρνηση για να συγκρατήσει την ύφεση, αλλά όπως φάνηκε από συναντήσεις που είχαν εκπρόσωποι της Ε.Ε. την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα, πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί ο στόχος αν δεν προχωρήσει το υπουργείο Οικονομίας σε άμεσα μέτρα επιτάχυνσης.

Ετσι, στο πλαίσιο του μνημονίου η κυβέρνηση υποχρεούται έως το τέλος Ιουνίου να υιοθετήσει σύστημα «γρήγορης παραγωγής έργων» το οποίο θα περιλαμβάνει προθεσμίες για κάθε στάδιο της έγκρισης και εφαρμογής των έργων. Θα υποβάλλονται τουλάχιστον δέκα μεγάλα έργα ανά έτος.

Θεσπίζονται εξαμηνιαίοι στόχοι για την απορρόφηση των κονδυλίων. Η συμμόρφωση με τους στόχους θα πρέπει να μετράται με πιστοποιημένα στοιχεία. Οι στόχοι δεν έχουν προσδιοριστεί για φέτος (αφού οι απορροφήσεις είναι πολύ χαμηλές) αλλά από το 2011 και μετά γίνονται ιδιαίτερα απαιτητικοί, ζητώντας 3,89 δισ. ευρώ για το 2013.

Η κυβέρνηση θα συστήσει μια τεχνική ομάδα εργασίας που θα συνεργάζεται με τις υπηρεσίες της Επιτροπής, για να εξασφαλιστεί η επιτάχυνση των μεγάλων οδικών έργων, των περιβαλλοντικών έργων, των δράσεων παροχής πιστώσεων και των μεταρρυθμίσεων της δημόσιας διοίκησης.

Για να διασφαλιστεί ότι οι πιστώσεις του προϋπολογισμού για την εθνική συγχρηματοδότηση του ΕΣΠΑ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό, τα ποσά θα διοχετεύονται σε ειδικό κεντρικό λογαριασμό ο οποίος θα πρέπει να είναι διαθέσιμος για την παροχή συγχρηματοδότησης για όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης.

Τον Δεκέμβριο του 2010 και ανά έξι μήνες στη συνέχεια θα υπάρχει στο Διαδίκτυο ένα ανοιχτό σύστημα επιτήρησης των διαδικασιών έγκρισης των προτάσεων έργων και της υλοποίησης των δημοσίων έργων. Επίσης έως τον Δεκέμβριο του 2011 θα πρέπει να πιστοποιηθεί η διαχειριστική επάρκεια όλων των διαχειριστικών αρχών και ενδιάμεσων φορέων των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ από διεθνή οργανισμό πιστοποίησης σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9001:2008 (Ποιότητα Διοίκησης).

E-Net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου