Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Πορεία διαμαρτυρίας Αλβανών στα Σκόπια κατά των διακρίσεων

Πορεία διαμαρτυρίας, στο κέντρο των Σκοπίων, με κεντρικό σύνθημα «Για τη Δικαιοσύνη», πραγματοποίησαν το μεσημέρι περίπου 2.000 Αλβανοί.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν «να σταματήσουν οι εθνοτικές και θρησκευτικές διακρίσεις εις βάρος των Αλβανών» και «να διασφαλιστεί πλήρης πολιτική ισότητα στην ΠΓΔΜ».

Η διαδήλωση, την οποία οργάνωσαν μη κυβερνητικές αλβανικές οργανώσεις στη χώρα, ξεκίνησε από το δικαστικό μέγαρο των Σκοπίων και αφού πέρασε μπροστά από τη Βουλή, κατέληξε στο κτήριο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν, μεταξύ άλλων, την άμεση παύση της εξέτασης των αποκαλούμενων «Υποθέσεων της Χάγης» (πρόκειται για τέσσερις δικαστικές υποθέσεις, που έχουν αναπεμφθεί στις δικαστικές αρχές της ΠΓΔΜ από το από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία και στις οποίες Αλβανοί κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια των διεθνοτικών συγκρούσεων του 2001 στην ΠΓΔΜ), καθώς και την απελευθέρωση Αλβανών κρατουμένων για τους οποίους θεωρούν ότι φυλακίστηκαν με «κατασκευασμένα» κατηγορητήρια για πρόκληση τρομοκρατικών ενεργειών.

Τη διαδήλωση, στη διάρκεια της οποίας ακούστηκαν και αρκετά αλβανικά εθνικιστικά συνθήματα, υποστήριξαν αλβανικά αντιπολιτευόμενα κόμματα στη χώρα, ενώ το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, τήρησε αποστάσεις. Εκπρόσωπος του DUI δήλωσε ότι ο «μικρός αριθμός των διαδηλωτών αποτελεί ισχυρό μήνυμα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Αλβανών της χώρας επιθυμούν την διευθέτηση των ζητημάτων, που τους απασχολούν, μέσω του πολιτικού συστήματος και των θεσμικών οργάνων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου