Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Καλύτερες συνθήκες κράτησης των μεταναστών

Τις γενικές κατευθύνσεις του Υπουργείου σε θέματα μετανάστευσης ανέπτυξε σήμερα στους διευθυντές των αστυνομικών υπηρεσιών της Κρήτης, η ειδική σύμβουλος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη μεταναστευτική πολιτική, Αφροδίτη Αλ Σάλεχ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, στα Χανιά, με πρωτοβουλία του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Περιφέρειας Κρήτης, Φώτη Γεωργόπουλου, και όπως επισημάνθηκε θα επαναληφθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στο Ηράκλειο.

Στόχος είναι η ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών κράτησης των οικονομικών μεταναστών σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις του νησιού.

«Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε ορισμένες οδηγίες ούτως ώστε να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας. Η δουλειά η δική μας είναι ο έλεγχος, η προσαγωγή και η κράτηση. Σε όλο αυτό το φάσμα της διαδρομής είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, ανεξαρτήτως φύλου και καταγωγής», υπογράμμισε ο κ. Γεωργόπουλος.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι στο νησί δεν έχουν παρατηρηθεί κρούσματα βίας κατά των μεταναστών, ωστόσο είναι αναγκαία η αναβάθμιση των χώρων κράτησής τους.

«Οι Έλληνες αστυνομικοί καλούνται να γίνουν θεματοφύλακες της κοινωνικής ειρήνης και δικαιοσύνης», είπε η κ. Αλ Σάλεχ. «Δεν νοείται διαχωρισμός σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς, η αστυνομία δεν μπορεί να προβαίνει σε αυτούς τους διαχωρισμούς. Πρωτίστως οι οικονομικοί μετανάστες είναι άνθρωποι και πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο από την αστυνομία και τη δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργόπουλο, στην Κρήτη δεν υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα βίας από αστυνομικούς σε βάρος μεταναστών. «Πιστεύω ότι στην Κρήτη όλοι οι συνάδελφοι δείχνουν τον καλύτερό τους εαυτό, προστατεύουν τα δικαιώματα των μεταναστών και δεν έχει παρατηρηθεί κανένα τέτοιο κρούσμα».

Από την πλευρά της, η σύμβουλος του Υπουργείου πρόσθεσε: «Τα κρούσματα αυτά υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, αλλά είναι ζήτημα παιδείας, ζήτημα εκπαίδευσης, ζήτημα συνθηκών. Αυτό που συνήθως λέμε είναι ότι οι αστυνομικοί καλούνται να υπερασπίζονται το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, όχι μόνο των αλλοδαπών, αλλά και των ίδιων».

Όπως επισημάνθηκε ακόμη, ένας από τους στόχους για τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης είναι η αναβάθμιση των χώρων κράτησης των μεταναστών, ώστε η παραμονή τους να είναι κάτω από ανθρώπινες συνθήκες.

zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου