Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

"Πράσινο" φως από ΔΝΤ για το δάνειο

Δάνειο ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ ενέκρινε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Ντομινίκ Στρος Καν έδωσε το πράσινο φως για το πακέτο βοηθείας, συνολικού ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα παραχωρηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ταμείο. Η εκταμίευση του πρώτου ποσού, ύψους 5,5 δις ευρώ, αναμένεται μέσα σε 48 ώρες από την στιγμή της απόφασης. Το επιτόκιο καθορίστηκε στο 3,09%.

Σύμφωνα με πληροφορίες αν και η απόφαση ήταν ομόφωνη, ακούστηκαν αρκετά αρνητικά σχόλια κυρίως για την δυνατότητα της Ελλάδας να ξεπληρώσει το χρέος της προς το Ταμείο. Ομως, ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας Παναγιώτης Ρουμελιώτης απάντησε με στοιχεία ότι η χώρα μας είναι αποφασισμένη να επιτύχει το πρόγραμμα, και να ξεπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της. Η ομοφωνία, που επιτεύχθηκε ύστερα από μεγάλες προσπάθειες του κ. Ρουμελιώτη, στέλλει μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι η ομπρέλλα του ΔΝΤ καλύπτει από χθες την Ελλάδα, ο λαός της οποίας υποχρεώνεται από την συμφωνία να ακολουθήσει ένα σκληρότατο πρόγραμμα λιτότητας.

Ολες οι ομιλητές μίλησαν για την ανάγκη επιτυχίας και εφαρμογής του προγράμματος. «Ολα θα κριθούν από την εφαρμογή», ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Ενας εκ των ομιλητών τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να μας αποδείξει ότι είναι στην κατηγορία των χωρών που θα πετύχουν. Από σήμερα κρίνεται η αξιοπιστία της σε διεθνές επίπεδο».

Σύμφωνα με πηγή του Ταμείου, τονίστηκε στην έκτακτη συνεδρίαση ότι «το πρόβλημα δεν είναι πλέον της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης». Υπογραμμίστηκε ότι «εάν δεν εκδοθεί απόψε (σ.σ. χθες το βράδυ) απόφαση στις Βρυξέλλες, η αυριανή (σημερινή) μέρα θα είναι καταστροφική για τις αγορές».

Στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ έγινε διεξοδική συζήτηση και για το ύψος του πακέτου βοήθειας. Ο αντιπρόσωπος της Κίνας στάθηκε στο θέμα αυτό και ανέφερε ότι υπάρχει κίνδυνος να μην αποπληρωθεί το δάνειο. Ομως, ο Ελληνας αντιπρόσωπος απάντησε με στοιχεία και τόνισε ότι η Ελλάδα θα πράξει ότι πρέπει για να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της. Το ποσό, φέρεται να είπε, είναι ανάλογο των σημερινών προκλήσεων. Αλλος αντιπρόσωπος σημείωσε ότι «ο εθνικός κίνδυνος για την Ελλάδα είναι μεγάλος. Ο μηχανισμός θα προλάβει την επέκταση στην ευρωζώνηκαι σε παγκόσμιο επίπεδο».

Η πηγή είπε ότι στην διάρκεια της συζήτησης προέκυψε νομικό πρόβλημα για το πακέτο βοηθείας. Η Ελλάδα τόνισε ένας εκ των ομιλητών «δεν τηρεί τις προυποθέσεις για δανεισμό επειδή έχει υψηλό δημόσιο χρέος σε μεσοπρόθεσμη βάση». Το πρόβλημα ξεπεράστηκε όταν άλλοι ομιλητές σημείωσαν τον άμεσο κίνδυνο επέκτασης της κρίσης σε άλλες χώρες εάν δεν ολοκληρωνόταν η διαδικασία χθες.

Η δεύτερη εκταμίευση ύψους 2,35 δις ευρώ θα πραγματοποιηθεί τον Αϋγουστο αφού προηγηθεί ενδελεχής έλεγχος από τον κ. Πολ Τόμσεν και τα μέλη της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Η τρίτη εκταμίευση με τον ίδιο ποσό θα γίνει τον Νοέμβριο.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ που ασχολήθηκαν με το θέμα δηλώνουν βέβαιοι ότι τα μέτρα είναι αρκετά για να σωθεί η ελληνική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου