Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Κοντά σε συμφωνία Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι

Το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η τελευταία συνάντηση ανάμεσα στον ηγέτη των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον και τον επικεφαλής των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ, από την οποία θα προκύψει αν τα δύο κόμματα θα συμφωνήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Οι τελευταίες πληροφορίες των βρετανικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι τα δύο κόμματα είναι κοντά σε συμφωνία. Αν και οι διαφορές μεταξύ τους σε βασικά ζητήματα «είναι βουνό» κατά τη χαρακτηριστική έκφραση στελέχους των Φιλελευθέρων, οι πολύωρες συνομιλίες πιου βρίσκονται σε εξέλιη ίσως οδηγήσουν σε αποτέλεσμα.

Παράγοντες από τους Συντηρητικούς ανέφεραν ότι «υπάρχει πρόοδος» μεταξύ των δύο πλευρών και ότι οι εργασίες των διαπραγματευτικών ομάδων έχουν καλά αποτελέσματα. Κομβικό σημείο κρίνεται η αλλαγή του εκλογικού συστήματος προς το αναλογικότερο, την οποία φαίνεται να αποδέχεται ο Κάμερον.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του συστήματος που υπάρχει στη Μεγάλη Βρετανία, οι Φιλελεύθεροι με το 23% των ψήφων απέσπασαν μόλις 57 έδρες ενώ οι Εργατικοί με το 29% κατέκτησαν 258.

Το άλλο μεγάλο αγκάθι έχει να κάνει με την ευρωπαϊκή πολιτική, αφού οι Συντηρητικοί υιοθετούν σκληρή ευρωσκεπτικιστική πολιτική ενώ αντίθετα οι Φιλελεύθεροι τάσσονται υπέρ της Ευρώπης, ακόμα και υπέρ του... ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου