Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Πυρετός διαβουλεύσεων για την κρίση στις Βρυξέλλες

Πυρετός διαβουλεύσεων επικρατεί στις Βρυξέλλες σε μία αγωνιώδη προσπάθεια των 27 υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξουν σε συμφωνία για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας.

Οι υπουργοί οικονομικών τρέχουν να προλάβουν το άνοιγμα των ασιατικών αγορών, καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις να εκδηλωθεί κερδοσκοπική επίθεση στο Ευρώ.

Λόγω αυτής της ανησυχίας η Κομισιόν παραμένει σε επιφυλακή και δεν αποκλείεται, αναλόγως των εξελίξεων, οι επίτροποι να συνεδριάσουν εκτάκτως και τη Δευτέρα.

Η ανησυχία είναι έκδηλη και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ομπάμα είχε και δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία με την Άγκελα Μέρκελ, μέσα σε 48 ώρες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τη Γερμανίδα καγκελάριο τη λήψη άμεσων μέτρων για να μην επεκταθεί η ελληνική κρίση.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Γάλλος πρόεδρος και η κας Μέρκελ, φέρονται να έχουν συμφωνήσει για το είδος του μηχανισμού σταθερότητας, την ώρα που η Βρετανία επιχειρεί να τον μπλοκάρει εκφράζοντας την αντίθεσή της.

Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι ο μηχανισμός σταθερότητας της Ευρωζώνης θα είναι είτε η επέκταση του συστήματος που ισχύει για τη στήριξη των εκτός ευρώ χωρών της ΕΕ και στις χώρες του Eurogoupείτε η έκδοση κοινού ευρωπαϊκού ομολόγου. Συζητείται επίσης να δοθεί η δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράζει τα ομόλογα χωρών μελών του Ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου