Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Θα ζητήσουμε δάνειο από αμερικανούς επενδυτές

Η Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times σχεδιάζει να εκδώσει Ομολογιακό δάνειο στις ΗΠΑ. H βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι η Ελλάδα θα συνάψει ομόλογο πολλών δολαρίων με Αμερικανούς επενδυτές μέσα στον Απρίλιο, με σκοπό να αποπληρώσει τα χρέη της στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα η Ελλάδα προσδοκά από αμερικανούς επενδυτές από 5 μέχρι 10 δισεκατομμύρια δολάρια με στόχο να καλύψει τις ανάγκες δανεισμού του Μαΐου που φτάνουν περί τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ (13,5 δις δολάρια).

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, την έκδοση ίσως αναλάβει η Morgan Stanley, καθώς τα σχέδια της Goldman Sachs για πώληση ελληνικών ομολόγων σε επενδυτές των ΗΠΑ και της Ασίας φέτος απέτυχαν, εν μέσω φημών ότι οι Κινέζοι δεν ήθελαν να αγοράσουν ελληνικούς τίτλους.

Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα ξεκινήσει αγώνα δρόμου στις ΗΠΑ μετά τις 20 Απριλίου και παρά τις φημολογίες δεν φαίνεται να κατευθύνεται προς τις ασιατικές αγορές για να συμπληρώσει το ποσό του δανεισμού που απαιτείται.

"Η Ελλάδα επιδιώκει να διαφοροποιήσει την επενδυτική της βάση με αφορμή αυτό το ζήτημα, και θα το πράξει προσελκύοντας νέες αναδυόμενες αγορές και ξένους επενδυτές", ανέφερε στην εφημερίδα κυβερνητικό στέλεχος.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Market News International το οποίο επικαλείται ανώνυμη κυβερνητική πηγή, η Αθήνα επιθυμεί πλέον να υπάρξουν τροποποιήσεις στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με σκοπό να παρακάμψει μια ενδεχόμενη παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επειδή ανησυχεί έντονα ότι το ΔΝΤ θα επιβάλει σκληρές συνθήκες με αντάλλαγμα την βοήθειά του.

"Ο λόγος είναι ότι, μετά τη διάσκεψη κορυφής, ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου δέχεται πληροφορίες σχετικά με τα πιθαvά μέτρα του ΔΝΤ και τα ανταλλάγματα που θα ζητήσει για την οικονομική του στήριξη", αναφέρει το δημοσίευμα , προσθέτοντας ότι "τα μέτρα είναι σκληρά και είναι πιθανό να προκαλέσουν κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές. Μετά από αυτό, διάφορα μέλη του υπουργικού συμβουλίου εξέφρασαν την αντίθεσή τους με τη προσφυγή στο ΔΝΤ".

Οι εκθέσεις φέρνουν και πάλι στο επίκεντρο τα προβλήματα της Ελλάδας, με μεγαλύτερο χαμένο από όλους το ευρώ, το οποίο υποχωρεί σταδιακά με μια μικρή προσπάθεια ανάκαμψης από τον Δεκέμβριο.

Το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε 0,5 τοις εκατό σε 1,3418 δολάρια και 0,9 τοις εκατό σε 126.08 γιεν. Η εν λόγω επενδυτική αβεβαιότητα αναζωπυρώνεται και από ανάλογη έκθεση της Βρετανικής εφημερίδας Daily Telegraph η οποία αναφέρει ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες και οι εταιρείες σκοπεύουν να βγάλουν τα χρήματά τους έξω από τα σύνορα.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται, οι μεγάλες καταθέτες εξέφρασαν έντονα την επιθυμία να μετακινήσουν τα μετρητά τους σε διεθνείς τράπεζες όπως η HSBC ή η Γαλλική Societe Generale. Μάλιστα, συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που έχουν λάβει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ τις τελευταίες εβδομάδες.

Ειδικότερα, περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ από καταθέσεις που διακρατούνται από τα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις "έφυγαν" από τη χώρα τον Φεβρουάριο, ενώ τον Ιανουάριο περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ των καταθέσεων είχαν μετακινηθεί έξω, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη φυγή κεφαλαίων από τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου