Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

ΔΝΤ: "Αν μας είχατε ακούσει πριν 5 χρόνια"... Για ποιόν χτυπάει η Καμπάνα;;;

Την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι έμειναν στο συρτάρι οι υποδείξεις που υπέβαλαν στην τότε ελληνική κυβέρνηση προ πενταετίας εξέφρασαν εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ που είχαν συνάντηση σήμερα στην Αθήνα με τον Υπουργό Οικονομικών κ.Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Στη συνάντηση αυτή διευκρινίστηκε ότι στην παρούσα φάση, το ΔΝΤ θα προσφέρει στην Κυβέρνηση συμβουλές και τεχνογνωσία για το πώς θα εφαρμοστεί η νέα οικονομική πολιτική χωρίς όμως να τη διαμορφώνει ή να την ανατρέπει. Οι υποδείξεις του ΔΝΤ θα ληφθούν υπόψη στην επικείμενη αναμόρφωση του φορολογικού εισπρακτικού μηχανισμού του κράτους καθώς και τον νέο τρόπο κατάρτισης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού ώστε να γίνεται με διαφάνεια η διακίνηση του δημοσίου χρήματος.

Από την άλλη, θεωρείται βέβαιο ότι η συζήτηση θα επεκταθεί και στις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας, καθώς μάλιστα η Eurostat ετοιμάζεται να αναθεωρήσει τον τρόπο υπολογισμού της «άσπρης τρύπας» στο δημόσιο έλλειμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών, το δημόσιο έλλειμμα αναμένεται να αναθεωρηθεί ξανά από 12,7% του ΑΕΠ σε 12,9% που εκτιμάται σήμερα σε μέχρι 13,5% μετά την αλλαγή του τρόπου αποτίμησης των οικονομικών αποτελεσμάτων των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων.

Παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών, επιμένουν όμως ότι με τα μέτρα που έχει ήδη εξαγγείλει η Κυβέρνηση, η δημοσιονομική προσαρμογή που επιχειρείται για φέτος, ξεπερνά τις 6 ποσοστιαίες μονάδες, έναντι 4 που ήταν ο αρχικός στόχος, και συνεπώς το «handicap» υπερκαλύπτεται χωρίς να χρειαστούν πρόσθετα, πιο σκληρά νέα μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου