Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Το χάος συνεχίζεται στο Κιργιστάν

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις φαίνεται να λαμβάνουν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Κιργιστάν, μετά και τις πληροφορίες που διέρρευσαν σε αμερικανικά μέσα σύμφωνα με τα οποία ο υπουργός εσωτερικών της χώρας, Μολντομούσα Κονγκατίγιεφ έπεσε νεκρός σε κυβερνητικό κτήριο στα δυτικά της πόλης Ταλάς.


Σύμφωνα με τις ανεπιβεβαίωτες ως τώρα πληροφορίες διαδηλωτές, επιτέθηκαν στον υπουργό εσωτερικών της χώρας χτυπώντας τον στο κεφάλι και αφήνοντάς τον νεκρό κοντά σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Τους τελευταίους μήνες οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν γίνει συχνό φαινόμενο καθώς ο πρόεδρος του Κιργιστάν Κουρμανμπέκ Μπακίγιεφ, κατηγορείται από την αντιπολίτευση για επίδειξη αυταρχισμού και για προσπάθειες λογοκρισίας των Μέσων Ενημέρωσης. Οι αντικυβερνητικές συγκρούσεις έγιναν ανεξέλεγκτες μετά την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, Νουρλάν Τουρσουνκούλωφ την Τρίτη 6 Απριλίου, να καταδικάσει σε βαρύτατες ποινές σημαίνοντα στελέχη της αντιπολίτευσης. Οι διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας κραδαίνοντας ρόπαλα και πετώντας πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας. Την Τετάρτη 7 Απριλίου η αστυνομία χρησιμοποίησε αληθινά πυρά, χειροβομβίδες κρότου – λάμψης και δακρυγόνα για να περιορίσει τις διαδηλώσεις.

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 142 έχουν τραυματιστεί. Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται και τουλάχιστον 80 αξιωματικοί της αστυνομίας. Την ίδια στιγμή οι περισσότεροι ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν συλληφθεί από τις κυβερνητικές αρχές και βρίσκονται κρατούμενοι στα αρχηγεία της αστυνομίας στο Μπίσκεκ, ενώ ο πρόεδρος της χώρας τους χαρακτήρισε «κοινούς εγκληματίες».

Η πρώην Σοβιετική Δημοκρατία φιλοξενεί στα εδάφη της σημαντικές στρατιωτικές βάσεις τόσο της Ρωσίας όσο και των ΗΠΑ και οι διπλωματικές αρχές των δύο χωρών κάλεσαν και τις δύο πλευρές να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου