Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Κριτική Φίσερ για το ρόλο της Γερμανίας στην επίλυση της ελληνικής κρίσης

Ο πρώην ηγέτης των Πρασίνων της Γερμανίας προειδοποιεί ότι η Μέρκελ θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της ΕΕ.

H ελβετική εφημερίδα «Le Temps» δημοσιεύει άρθρο του Γιόσκα Φίσερ, με τίτλο, «Η Άγκελα Μέρκελ και η Γερμανία θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της ΕΕ», στο οποίο ο πρώην ΥΠΕΞ της Γερμανίας, επικρίνει την πολιτική της Άγκελα Μέρκελ, με αφορμή το ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης για την επίλυση της ελληνικής κρίσης, προϊόν γαλλογερμανικού συμβιβασμού.

Η ευρωπαϊκή αντιπαράθεση, την οποία προκάλεσε η Άγκελα Μέρκελ, άλλαξε την ΕΕ για πάντα, υποστηρίζει. Σημειώνει ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ στο σχέδιο στήριξης της Ελλάδος, θα μπορούσε να προβλεφθεί χωρίς τις πολιτικές συγκρούσεις, που προηγήθηκαν, και έκαναν την επίτευξη της συμφωνίας τόσο δύσκολη.

Η Γερμανία, τονίζει, θα πρέπει να λειτουργεί, λόγω του μεγέθους και της ιστορίας της, ως η κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Εάν δεν δώσει ένα χαρακτήρα ευρωπαϊκό στα εθνικά της συμφέροντα, το αποτέλεσμα θα είναι η επανεθνικοποίηση της ΕΕ και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα ανήκει πλέον στο παρελθόν.

Μια τέτοια εξέλιξη όμως, σημειώνει ο κ. Φίσερ, θα οδηγήσει σε μια συνομοσπονδία κρατών, που θα κυριαρχείται από συγκρουόμενα εθνικά συμφέροντα, σε μια αδύναμη ΕΕ, ιδίως τώρα που καλείται να αντιμετωπίσει νέους παίκτες και νέες προκλήσεις παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου