Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Την επιστροφή των «κλεμμένων» αρχαιοτήτων διεκδικεί η Αίγυπτος

Η Αίγυπτος, που διεκδικεί την επιστροφή της προτομής της Νεφερτίτης από το Βερολίνο και την πέτρα του Ελ Ρασίντ από το Λονδίνο, διοργανώνει την Τετάρτη και την Πέμπτη στο Κάιρο συνέδριο στο οποίο θα συμμετέχουν χώρες που ζητούν να τους επιστραφούν αρχαιολογικά αντικείμενα διασκορπισμένα σε όλο τον κόσμο.

Συνολικά δεκαεπτά χώρες θα συμμετάσχουν στο συνέδριο "για την προστασία και την αποκατάσταση της πατρικής πολιτιστικής κληρονομιάς", σύμφωνα με το Ανώτατο Συμβούλιο Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων.

Η Ελλάδα θα διευθύνει τη συζήτηση που θα είναι αφιερωμένη στην εξέταση "των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χώρες στις προσπάθειές τους να τους επιστραφούν αντικείμενα της αρχαιολογικής τους κληρονομιάς".

Η Αίγυπτος μάχεται για την επιστροφή των αρχαιολογικών της θησαυρών που τους χαρακτηρίζει "κλεμμένους".

Ήδη από το 2002 έχουν επιστραφεί στην Αίγυπτο 31.000 αρχαιολογικά αντικείμενα.

Αντιπροσωπείες από τη Βολιβία, την Κίνα, την Κύπρο, τη Νότια Κορέα, την Ισπανία, την Ελλάδα, τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, την Ινδία, την Ιταλία, το Ιράκ, τη Λιβύη, το Μεξικό, τη Νιγηρία, τη Σρι Λάνκα και τη Συρία αναμένονται στο Κάιρο, ενώ αρχικά η Αίγυπτος υπολόγιζε στην συμμετοχή περίπου 30 χωρών.

Εκτός από την καταγραφή όλων των αρχαιολογικών αντικειμένων που κάθε χώρα ζητά να της επιστραφούν, σκοπός του συνεδρίου είναι, επίσης, η κατάρτιση ενός σχεδίου, που η Αίγυπτος θα προωθήσει κατόπιν στην Unesco, προκειμένου να επέλθουν οι απαραίτητες βελτιώσεις στη Συμφωνία για την επιστροφή των αρχαιοτήτων στη χώρα καταγωγής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου