Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Βολές στο Ευρωκοινοβούλιο για τον «αναποτελεσματικό» μηχανισμό στήριξης

Επικρίσεις εξέφρασαν παρατάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας. Τη δυσαρέσκεια των Φιλελευθέρων εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος, Γκι Φερχόφσταντ, λέγοντας: “Ελπίζω να σφάλω, αλλά δεν νομίζω ότι ο μηχανισμός αυτός μπορεί να δουλέψει”, δήλωσε και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αλλάξει πορεία.

Για τη στήριξης της ελληνικής οικονομίας πρότεινε τη χορήγηση ευρωπαϊκού δανείου, εκτιμώντας ότι αποτελεί μονόδρομο αν θέλει η Ευρώπη να πετύχουν οι ελληνικές προσπάθειες. Παράλληλα, επέκρινε τους "27" επειδή επέλεξαν την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αντί ευρωπαϊκής λύσης.

Για το μέλλον, ζήτησε από την Κομισιόν να προχωρήσει σε θαρραλέες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και ενός ευρωπαϊκού ομολογιακού δανείου, το συντομότερο δυνατό.

Η Ρεμπέκα Xάρμς, του κόμματος των Πρασίνων εκτίμησε ότι ο μηχανισμός δεν είναι αποτελεσματικός και άρα δεν αποτελεί δίχτυ ασφαλείας. Αποκάλεσε υποκριτές όσους μιλούν για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, όταν τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έχουν φτάσει στο 7%. Χαρακτήρισε αρνητική τη στάση της Γερμανίας και κάλεσε την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της πριν η κρίση επεκταθεί.

Εκ μέρους των Ευρωσκεπτικιστών, ο Νάιτζελ Φάρατζ δήλωσε ότι η Ευρώπη απέτυχε πολιτικά στο πρώτο εμπόδιο, δείχνοντας ότι δεν μπορεί να σώσει την Ελλάδα χωρίς τη βοήθεια του ΔΝΤ.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου