Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Ομπάμα: Διασφάλιση ότι τα πυρηνικά δεν θα πέσουν στα λάθος χέρια

«Η μεγαλύτερη τωρινή απειλή, που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ κι η παγκόσμια ασφάλεια, δεν είναι πλέον οι ανταλλαγές πυρηνικού υλικού ανάμεσα στα έθνη, αλλ' η τρομοκρατία με μέσα πυρηνικά», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επισήμανε ότι το αμερικανικό νέο δόγμα για τα πυρηνικά ενισχύει ασφαλώς την αμερικανική κρατική ασφάλεια παρ'ότι μειώνει τις πυρηνικές «κεφαλές» των ΗΠΑ, επειδή «διατηρεί αμείωτη την πίεση απέναντι σε κράτη, που θέλουν ν αποκτήσουν τέτοια όπλα», χωρίς όμως καν να κατονομάσει ο αμερικανός πρόεδρος ή το Ιράν ή τη Βόρεια Κορέα...

«Η μεγαλύτερη τωρινή απειλή, που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ κι η παγκόσμια ασφάλεια, δεν είναι πλέον οι ανταλλαγές πυρηνικού υλικού ανάμεσα στα έθνη, αλλ' η τρομοκρατία, με μέσα πυρηνικά, από εξτρεμιστές όπως κι η διάδοση πυρηνικού υλικού σ έναν αυξανόμενο αριθμό κρατών», υποστήριξε επίσης ο πρόεδρος Ομπάμα.

Η πυρηνική σύνοδος κορυφής στην οποία θα συμμετάσχουν 47 χώρες υπό την ηγεσία του Αμερικανού πρόεδρου την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον θα έχει ως στόχο την εγγύηση της ασφάλειας όλων των πυρηνικών υλικών στον κόσμο μέσα σε τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα.

«Η σύνοδος μας για την πυρηνική ασφάλεια την επόμενη εβδομάδα θα είναι μία ευκαιρία για τις 47 χώρες να δεσμευθούν για συγκεκριμένα μέτρα για τη διασφάλιση των πυρηνικών υλικών που θα μπορούσαν να πέσουν σε λάθος χέρια, σε όλο τον κόσμο μέσα σε τέσσερα χρόνια» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου πυρηνικού δόγματος των ΗΠΑ.

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια, ο αμερικανός πρόεδρος θα έχει διμερή συνάντηση με τον κινέζο ομόλογό του Χου Ζιντάο, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Επιπλέον, ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Μανμοχάν Σινγκ και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου