Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Επανεκκίνηση για το πακέτο των 28 δισ. ευρώ

Δόθηκε από τον πρωθυπουργό και την ΤτΕ το πράσινο φως για την παροχή εγγυήσεων μέσω του πακέτου των 28 δις ευρώ σε τέσσερις τράπεζες.

Ο λόγος για το πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος. Μέχρι σήμερα περίπου 15 δισ. ευρώ παρέμεναν ανεκμετάλλευτα. Την προηγούμενη εβδομάδα τέσσερις τράπεζες, η Εθνική, η Εurobank, η Αlpha Βank και η Πειραιώς κατέθεσαν αίτημα στην υπουργείο Οικονομικών και στην Τράπεζα της Ελλάδος για το ποσό αυτό.

Το αίτημα εγκρίθηκε ύστερα από συνάντηση που είχε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος, με τον Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, την προηγούμενη εβδομάδα. Στελέχη της ΤτΕ αναφέρουν ότι διαθέσιμα είναι κεφάλαια από δύο σκέλη του πακέτου:

1. Μπορούν να αντληθούν έως 3,5 δις ευρώ από τα 8 δις ευρώ ειδικών ομολόγων του Δημοσίου. Οι τίτλοι μπορούν να κατατεθούν ως εγγύηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τη λήψη δανείων με πολύ χαμηλά επιτόκια. Σήμερα διαθέσιμα είναι 4,5 δις ευρώ.

2. Επίσης μπορούν να λάβουν εγγυήσεις αξίας έως 14 δις ευρώ (επί συνόλου 15 δισ. ευρώ) για τη χρηματοδότηση των τραπεζών από τις αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου