Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Γκρίζα ζώνη όλο το Αιγαίο για το ΝΑΤΟ

Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο βλέπει το ΝΑΤΟ όπως παραδέχθηκε εμμέσως ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Με σημερινή του δήλωση ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος αποκαλύπτει ότι «ο διοικητής του CCAIR Σμύρνης, στις 29 Μαρτίου 2010, επισύναψε σε επιστολή του προς τους διοικητές των CAOC και τους Αρχηγούς των ΓΕΑ της περιοχής, τεχνικό έγγραφο που μπορούσε να δημιουργήσει παρεξηγήσεις ως προς το Αιγαίο».

Παρά το γεγονός ότι το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε ο αμερικανός διοικητής του ΝΑΤΟϊκού στρατηγείου της Σμύρνης δεν έχει γίνει γνωστό, κατά πληροφορίες, αναφέρει ότι είναι αδιευκρίνιστο (!) ποια χώρα ασκεί τον επιχειρησιακό έλεγχο στο Αιγαίο. Με απλά λόγια, ο νεοτοποθετηθείς διοικητής του αεροπορικού στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη (CC-AIR Ismir) αμερικανός πτέραρχος Ραλφ Τζόντις υιοθετούσε πλήρως τις απόψεις της Τουρκίας.

Σύμφωνα με οδηγίες του κ. Βενιζέλου, ο Αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Βασίλειος Κλόκοζας, σε συνεννόηση με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, πτέραρχο Γιάννη Γιάγκο, «ζήτησε, με επιστολή του από τον διοικητή του CC-AIR Σμύρνης, να ανακαλέσει το έγγραφό του αυτό, προς αποφυγή παρεξηγήσεων που θίγουν την εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα της Ελλάδας». Με χθεσινό έγγραφό του, αμερικανός διοικητής του CC-AIR Σμύρνης, που απευθύνεται σε όλους τους παραλήπτες του αρχικού εγγράφου του της 29ης Μαρτίου 2010, ανακάλεσε το αρχικό αυτό έγγραφο, επί της ουσίας δηλαδή αποδέχτηκε το σφάλμα του.

Το επεισόδιο αποτελεί μέρος του διπλωματικού πολέμου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το ποια χώρα θα έχει τον έλεγχο του Αιγαίου στο πλαίσιο της νέας δομής του ΝΑΤΟ. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την κατάργηση του CAOC 6 του Εσκί Σεχίρ και τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του στο αναβαθμισμένο αεροπορικό στρατηγείο της Λάρισας. Το αρχικό σενάριο προέβλεπε επίσης την εναλλαγή Ελλήνων και Τούρκων αξιωματικών στις θέσεις του διοικητή και υποδιοικητή στο στρατηγείο της Λάρισας. Όταν η Αθήνα αντέδρασε στο ενδεχόμενο άσκησης της διοίκησης του στρατηγείου της Λάρισας από Τούρκο αξιωματικό, η Αγκυρα ήρε τη συναίνεσή της για κατάργηση του στρατηγείου στο Εσκί Σεχίρ. Κυρίως όμως οι Τούρκοι στρατηγοί απαίτησαν να αναλάβουν εκείνοι τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, πρακτικά δηλαδή διεκδίκησαν τη διχοτόμηση του Αιγαίου.

Όπως επισημαίνει στη δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος, η εναλλαγή Έλληνα και Τούρκου διοικητή στο CAOC Λάρισας «δημιουργούσε προφανή ανισορροπία σε σχέση με τη στελέχωση του CCAIR Σμύρνης και την παρουσία Έλληνα ανώτατου αξιωματικού στο επιτελείο του.

Επιπλέον, τέθηκαν, από τουρκικής πλευράς, κρίσιμα ζητήματα διασυνδεσιμότητας των ραντάρ μεταξύ των χωρών της περιοχής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα- σύμφωνα με τις οδηγίες μου και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών- η Ελλάδα να ζητήσει να μην εφαρμοστεί η νέα δομή διοίκησης στην ευρύτερη περιοχή. Συνεπώς, το CAOC Λάρισας παραμένει υπό την μόνιμη διοίκηση του Έλληνα αντιπτεράρχου- Αρχηγού της Τακτικής Αεροπορίας, χωρίς εναλλαγή με Τούρκο ανώτατο αξιωματικό και χωρίς νέες ρυθμίσεις ως προς τη διασυνδεσιμότητα των ραντάρ. Αυτά τα ζητήματα αντιμετωπίστηκαν στο επίπεδο των ανωτάτων οργάνων διοίκησης του ΝΑΤΟ και όχι στο χαμηλότερο επίπεδο του CCAIR Σμύρνης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου