Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2011

Έτοιμο να βοηθήσει την Ισπανία το Πεκίνο

Χείρα βοηθείας προς την Ισπανία τείνει η Κίνα, προκειμένου να καταφέρει η χώρα να εξέλθει από την οικονομική κρίση. Αύριο καταφθάνει για τριήμερη επίσκεψη στη Μαδρίτη ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λι Κετσιάνγκ.
Οι συνομιλίες που θα έχει με τον ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο και την υπουργό Οικονομικών Ελένα Σαλγάδο θα είναι κρίσιμες για την οικονομική σταθεροποίηση, τόνισε ο πρεσβευτής της Κίνας στη Μαδρίτη Ζου Μπανγκζάο, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Νέα Κίνα.
Οι συνομιλίες θα αφορούν την επέκταση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και την «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών», δήλωσε ο κινέζος πρεσβευτής, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Η ισπανική οικονομία -η πέμπτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης- εισήλθε σε ύφεση το 2008, με το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, και δεν έχει ανακάμψει.

Πρόσφατα, η Κίνα, η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο η οποία διαθέτει μάλιστα τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα, δήλωσε έτοιμη να βοηθήσει τις περισσότερο εκτεθειμένες στην κρίση δημοσιονομικού χρέους ευρωπαϊκές οικονομίες.
Εκφράζοντας τη «μεγάλη ανησυχία» της για την ικανότητα των Ευρωπαίων να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους, η Κίνα ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι είναι έτοιμη να επενδύσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα στην ΕΕ.
Δεσμεύθηκε παράλληλα για την αγορά κρατικών ομολόγων της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, χωρίς να διευκρινίσει το μέγεθος αυτών των επενδύσεων.
Σημειώνεται ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας ανέρχονταν στο τέλος Σεπτεμβρίου σε 2.648 δισ. δολάρια.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου