Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Οι δηλώσεις της Σακινέχ Αστιανί εγείρουν ερωτήματα

Στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών απορούν για τις μηνύσεις

Η Ιρανή Σακινέχ Αστιανί, που έχει καταδικαστεί σε θάνατο δια λιθοβολισμού, χτες δήλωσε ότι θέλει να μηνύσει αρκετούς ανθρώπους και ανάμεσα σε αυτούς δυο γερμανούς δημοσιογράφους, οι οποίοι σπίλωσαν την ίδια και την οικογένεια της. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών «το περιεχόμενο των δηλώσεων και ο τρόπος με τον οποίον έγιναν εγείρουν ερωτήματα».

Ακόμη γερμανός διπλωμάτης δήλωσε ότι...........
«δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που άνθρωποι στο Ιράν αναγκάζονται να κάνουν τέτοιες δηλώσεις» και από τη μεριά του εκπρόσωπος της ιρανικής δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως η ποινή θανάτου που έχει επιβληθεί στην Αστιανί μπορεί να αναιρεθεί. Σήμερα γερμανική εφημερίδα αναφέρει «μας προκαλεί κατάπληξη το γεγονός πως μια γυναίκα που έχει καταδικαστεί σε θάνατο στο Ιράν μπορεί να βγει για λίγες ώρες από τη φυλακή και να δηλώσει ενώπιον ξένων μέσων ενημέρωσης ότι θέλει να μηνύσει δύο δημοσιογράφους που καλύπτουν την υπόθεσή της».

Με τη σειρά της η Μίνα Αχαντί, επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής κατά του Λιθοβολισμού, για την οποία η Αστιανί φαίνεται να δήλωσε ότι θα τη μηνύσει, δήλωσε: «πιστεύω ότι δέχτηκε τεράστια πίεση από το ισλαμικό καθεστώς και έκανε τις δηλώσεις κάτω από αυτήν την πίεση».

Στη Γαλλία, ο φιλόσοφος Μπερνάρ-Ανρί Λεβί, δήλωσε: «Το να την καταφέρουν να αποκηρύξει τους συνηγόρους της και να δηλώσει ότι θα τους μηνύσει απαιτεί μεγάλη τέχνη και ταυτόχρονα αποτελεί μια εκπληκτική εκδήλωση κυνισμού από τις ιρανικές αρχές» διατυπώνοντας έτσι την άποψη ότι η συνέντευξη Τύπου της Σακινέχ ήταν σκηνοθετημένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου