Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

«Καίει» Αμερικανούς διπλωμάτες η Wikileaks

Παρενέβησαν υπέρ της Boeing

Αμερικανοί διπλωμάτες παρενέβησαν πολλές φορές για να ευνοήσουν την πώληση αεροσκαφών Boeing έναντι της ευρωπαϊκής ανταγωνίστριας εταιρίας Airbus, αποκαλύπτουν διπλωματικά τηλεγραφήματα που έχει στην κατοχή της η ιστοσελίδα Wikileaks και τα οποία δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα New York Times.

Τα τηλεγραφήματα που επικαλείται η εφημερίδα κάνουν λόγο για ένα μανιώδη αγώνα ανάμεσα στην κυβέρνηση Μπους και στο γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να κλείσουν συμβόλαιο με το Μπαχρέιν το 2007.

Τελικά, η αμερικανική διπλωματία έπεισε τις αρχές του εμιράτου αυτού να αγοράσουν αεροσκάφη Boeing συνδέοντας το συμβόλαιο με μια επίσκεψη του Τζορτζ Μπους, τον Ιανουάριο του 2008, την πρώτη επίσκεψη Αμερικανού εν ενεργεία προέδρου στο Μπαχρέιν.

Ένα από τα τηλεγραφήματα αναφέρεται..........
στην παρέμβαση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να ενδώσει η Boeing στο αίτημα του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα να έχει το αεροσκάφος του την ίδια τεχνολογία με αυτήν του αμερικανικού προεδρικού αεροσκάφους Air Force One.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι παρενέβη για να επιτραπεί αυτή η αλλαγή, με την οποία συνδεόταν η υπογραφή ενός μεγάλου συμβολαίου.

Τελικά το Νοέμβριο του 2010, η κρατική εταιρία της Σαουδικής Αραβίας υπέγραψε συμβόλαιο για 12 Boeing 777-300ER ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Άλλο τηλεγράφημα αποκαλύπτει ότι ο πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές σεΐχης Χασίνα απαίτησε να μπορούν να προσγειώνονται τα αεροσκάφη της κρατικής εταιρίας του Μπανγκλαντές στο αεροδρόμιο J.F Kennedy της Νέας Υόρκης με αντάλλαγμα την αγορά αεροσκαφών Boeing.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει τέλος ότι οι πρακτικές αυτές συνεχίστηκαν παρά τις μυστικές συμφωνίες δεκαετιών σύμφωνα με τις οποίες οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί ηγέτες δεν πρέπει να αναμιγνύονται σε συμβόλαια που αφορούν τις αερομεταφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου