Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2011

Ο Άγιος Βαλεντίνος... θα σας στείλει στη φυλακή

Αν βρίσκεστε στο Ιράν...

Οι έμποροι στο Ιράν απαγορεύεται να πωλούν κάρτες ή δώρα για τον Άγιο Βαλεντίνο, μια γιορτή που έχει ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα τα τελευταία χρόνια. «Για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, στις 14 Φεβρουαρίου, τα συνδικάτα τυπογράφων εξέδωσαν οδηγία με την οποία απαγορεύεται να τυπωθούν και να διανεμηθούν προϊόντα που προωθούν την γιορτή αυτή», μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA.

«Η κατασκευή κάθε προϊόντος που συνδέεται με την ημέρα αυτή, αφίσες, κουτιά, κάρτες με καρδιές, κόκκινα τριαντάφυλλα, απαγορεύεται, όπως και κάθε εκδήλωση ή δραστηριότητα που προβάλλει την συγκεκριμένη γιορτή», επισημαίνεται στην οδηγία. Τα σημεία πώλησης που παραβιάζουν την οδηγία θα αντιμετωπίσουν την δικαιοσύνη, προειδοποιούν τα συνδικάτα.

Από την δεκαετία του '80, το ιρανικό καθεστώς μάχεται εναντίον κάθε δυτικής επιρροής στους νέους. Όμως η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου έχει γίνει μια ιδιαίτερα δημοφιλής γιορτή και οι νέοι ανταλλάσσουν δώρα, από λουλούδια και σοκολατάκια μέχρι λούτρινα αρκουδάκια.

Κάθε χρόνο πριν τις 14 Φεβρουαρίου τα καταστήματα στις μεγάλες ιρανικές πόλεις στολίζουν τις βιτρίνες του αναλόγως, το ίδιο και τα εστιατόρια.

Η γιορτή αυτή κατακρίνεται από τους συντηρητικούς Ιρανούς που θεωρούν ότι είναι αντίθετη με την ισλαμική κουλτούρα.

Εθνικιστές έχουν προτείνει μάλιστα να αντικατασταθεί ο Άγιος Βαλεντίνος με τον Μίθρα, τον αρχαίο περσικό θεό του φωτός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου