Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

«Καυτό» το πρώτο τρίμηνο του έτους για την οικονομία

Για την εκταμίευση της 4ης δόσης από το μηχανισμό στήριξης

Εξαιρετικά κρίσιμο θεωρείται το χρονικό διάστημα έως το Μάρτιο, καθώς, εκτός από τον νέο έλεγχο από την τρόικα τον Φεβρουάριο, επί τάπητος θα έχει τεθεί και το θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δόσεων του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης.

Στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκεται σε πολύ υψηλή θέση το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την απελευθέρωση των υπηρεσιών. Το αρχικό σχέδιο του νομοσχεδίου προβλέπει οριζόντια ρύθμιση για το άνοιγμα τουλάχιστον 160 επαγγελμάτων και έχει ήδη συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο. Η τελική μορφή του νομοσχεδίου αναμένεται να συζητηθεί σε υπουργικό συμβούλιο το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και να ψηφισθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Έως τον Mάρτιο, εξάλλου, το υπουργείο Υποδομών πρέπει να έχει προωθήσει νόμο που θα καταργεί όλους τους περιορισμούς στην παροχή υπηρεσιών για την μεταφορά επιβατών με λεωφορεία, πούλμαν και λιμουζίνες..............

Σε ό,τι αφορά τις ΔΕΚΟ και τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αναμένεται πλήρης αναδιάρθρωση των δημόσιων επιχειρήσεων και φορέων (περιορισμός μισθολογικού κόστους, μετατάξεις υπαλλήλων, συγχωνεύσεις, κ.λπ.), με στόχο, από την αύξηση των εσόδων και την περιστολή των δαπανών, τη δημοσιονομική εξοικονόμηση άνω των 800 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο πλαίσιο πρέπει να ενταχθούν και οι επικείμενες αποφάσεις για μειώσεις μισθών και άλλων αποδοχών και στις εισηγμένες στο χρηματιστήριο δημόσιες επιχειρήσεις.

Στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας η τρόικα αναμένει την παρουσίαση αναλυτικού σχεδίου. Μεταξύ άλλων, πρέπει να ανακοινωθούν οι αποφάσεις για την ΑΤΕ και να προχωρήσει ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (μια εταιρεία θα αναλάβει το σκέλος των παρακαταθηκών και η άλλη το τραπεζικό σκέλος- παροχή δανείων). Επίσης, πρέπει να προχωρήσουν οι συμβάσεις παραχώρησης (δημιουργείται ρυθμιστικό πλαίσιο για την αξιοποίηση των \
περιφερειακών αεροδρομίων μέσω συμβάσεων παραχώρησης), με στόχο την είσπραξη 250 εκατ. ευρώ.

Στο τέλος του Ιανουαρίου ή το Φεβρουάριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης.

Τον Ιανουάριο αναμένονται και οι ανακοινώσεις των αναλογιστικών μελετών για τα κύρια ασφαλιστικά ταμεία (Δημόσιο, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ), που θα κρίνουν εάν θα απαιτηθεί νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση (τον Μάρτιο θα ολοκληρωθούν ανάλογες μελέτες για τις επικουρικές συντάξεις). Άμεσα πρέπει να ψηφιστεί ρύθμιση, η οποία θα εντάσσει τους υπαλλήλους των τραπεζών στο ίδιο καθεστώς με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα.

Επίσης, τον Ιανουάριο πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τον τρόπο χορήγησης των οικογενειακών επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια, προκειμένου να εξοικονομηθούν 150 εκατ. ευρώ. Ενώ τον Φεβρουάριο πρέπει να υπάρξει ανάλογη ρύθμιση για το επίδομα ανεργίας, η οποία θα ισχύσει από το 2012, με στόχο την εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ.

Έως το τέλος Φεβρουαρίου πρέπει να έχει παρουσιαστεί ένα αναλυτικό σχέδιο δράσης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, προκειμένου το σχετικό νομοσχέδιο να ψηφιστεί έως τα τέλη Iουνίου. Έως τον Μάρτιο το υπουργείο Yγείας θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα μηχανογράφησης των νοσοκομείων.

Την πρόοδο ή την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων θα εξετάσει η τρόικα τον Φεβρουάριο. Παράλληλα, όμως, τα στελέχη της θα αναμένουν εντός του Μαρτίου και το πλάνο δημοσιονομικής προσαρμογής για την τριετία 2012- 2014, με μέτρα απόδοσης 12,5 δισ. ευρώ, προκειμένου το έλλειμμα να υποχωρήσει κάτω από το 3% του AEΠ στο τέλος του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου