Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2011

ΗΠΑ-Γερμανία αναπτύσσουν κατασκοπευτικούς δορυφόρους

Η WikiLeaks αποκαλύπτει

Νέους κατασκοπευτικούς δορυφόρους αναπτύσσουν από κοινού και μυστικά οι ΗΠΑ και η Γερμανία, υπό την κάλυψη εμπορικών δραστηριοτήτων και παρά την έντονη αντίθεση της Γαλλίας, σύμφωνα με διπλωματικά τηλεγραφήματα που διέρρευσαν στην ιστοσελίδα WikiLeaks και δημοσιεύονται σήμερα από τη νορβηγική εφημερίδα «Aftenposten».

Το πρόγραμμα, με την ονομασία HiROS, προβλέπει την κατασκευή ενός απροσδιόριστου αριθμού δορυφόρων παρακολούθησης υψηλής ευκρίνειας, ικανών να διακρίνουν αντικείμενα 50 εκατοστών, να στέλνουν τις εικόνες τους στη Γη πολύ γρηγορότερα απ' ό,τι οι σημερινοί δορυφόροι ή ακόμη να τραβούν υπέρυθρες φωτογραφίες τη νύχτα.

Ενώ επισήμως προορίζονται..............
για μη στρατιωτικούς περιβαλλοντικούς σκοπούς (το 70% των δυνατοτήτων τους θα πωληθεί σε ιδιώτες), το πρόγραμμα θα βρίσκεται στην πραγματικότητα υπό τον πλήρη έλεγχο των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών (BND) και της γερμανικής διαστημικής υπηρεσίας (DLR).

Τα τηλεγραφήματα της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Βερολίνο, τα οποία επικαλείται η «Αφτενπόστεν», καλύπτουν την περίοδο από το Φεβρουάριο του 2009 ως το Φεβρουάριο του 2010.

Απ' αυτά προκύπτει ότι ορισμένες χώρες, «ιδιαίτερα η Γαλλία», επιχείρησαν να ματαιώσουν το πρόγραμμα με όλα τα μέσα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι δορυφόροι, συνολικού κόστους 1,6 δισεκατομμυρίου κορωνών, θα αρχίσουν να λειτουργούν το 2012-2013.

 Η «Αφτενπόστεν» έλαβε το Δεκέμβριο, άγνωστο πώς, το σύνολο των 250.000 διπλωματικών εγγράφων του WikiLeaks χωρίς να έρθει σε συμφωνία με τον ιστότοπο, όπως έκαναν πέντε μεγάλα έντυπα (Νιού Γιόρκ Τάιμς, Γκάρντιαν, Λε Μοντ, Ελ Παΐς και Ντερ Σπίγκελ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου