Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Επιστολές διαμαρτυρίας του Κωστή Σιμιτσή σε Πρωθυπουργό και Χρυσοχοΐδη για την επένδυση του γυαλιού.


Επιστολές διαμαρτυρίας απέστειλε στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και στον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδη ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής με αφορμή την αντιμετώπιση  που είχαν οι φορείς της Καβάλας από τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στην πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα για την πορεία υλοποίησης της επένδυσης γυαλιού. Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής του δημάρχου είναι το ακόλουθο: 
«Πρόεδρε, 
Η σημασία των επενδύσεων για την ανάπτυξη της χώρας μας είναι αυτονόητη. Γι’ αυτό και η Πολιτεία μας ενθαρρύνει τις επενδύσεις και προσπαθεί να καλλιεργήσει θετικό κλίμα για το επιχειρείν.
Για την περιοχή της Καβάλας είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονώσουμε το ενδιαφέρον για επενδύσεις. Η αποβιομηχάνιση οδήγησε σε έντονη κρίση και μαρασμό διάφορους ακμαίους και υγιείς άλλοτε τομείς της τοπικής και της εθνικής οικονομίας (μάρμαρα, καπνά, ιχθυερά, ιματισμός κ.α). Ο τουρισμός δεν φθάνει να καλύψει τα κενά και η ανεργία καλπάζει.
Το 2006 ένα επενδυτικό σχήμα από την Καβαλιώτισσα κ. Ελένη Γαρυφάλλου υπέβαλε πρόταση χρηματοδότησης, σύμφωνα με τον τότε ισχύοντα επενδυτικό νόμο, ενός σχεδίου ίδρυσης εργοστασίου παραγωγής float glass. Η πρόταση ταλαιπωρήθηκε πολλαπλά σε γραφειοκρατικό επίπεδο σε βαθμό να ανησυχεί η τοπική γνώμη πως διάφορα συμφέροντα πιέζουν τους πολιτικούς και υπερεσιακούς παράγοντες εναντίον της επένδυσης.

Ωστόσο, αφού ξεπέρασε όλες τις δυσκολίες και εγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή, δεν φαίνεται να έχει τη συμπάθεια της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Στις 9/12/2010 τοπικοί φορείς συνήλθαν στο Δημαρχείο Καβάλας και συνέταξαν ένα κείμενο διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση  έγκρισης της επένδυσης. Αργότερα, στις 21/12/2010, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον επισκεφθήκαμε  στο γραφείο του εκπρόσωποι αρχών και φορέων της Καβάλας, καθώς και η κ. Ελένη Γαρυφάλλου (ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Τιμοσίδης, οι βουλευτές  του νομού κκ. Δημήτρης Παπουτσής, Σάββας Εμινίδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο νέος Περιφερειάρχης κ. Άρης Γιαννακίδης, ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Άγγελος Τσατσούλης και ο υπογράφων), όπου αμφισβητήθηκε η βιωσιμότητα της επένδυσης.
Εκδηλώνοντας τη δυσαρέσκειά μου για την προχειρότητα της συνάντησης και τον αδόκιμο τρόπο με τον οποίο αμφισβητούνται πολύχρονες μελέτες απέστειλα στον Υπουργό κ. Μ. Χρυσοχοΐδη την από 28/12/2010 επιστολή μου, αντίγραφο της οποίας επισυνάπτω στην παρούσα. Η όλη διαδικασία δεν προοιωνίζεται κάτι καλό για τον τόπο  και τις επενδύσεις.  Αν συνεχίσουμε έτσι, σε λίγο καιρό ούτε οι πιο απλές επιχειρήσεις θα στήνονται στη χώρα μας  και όσες έχουν ήδη εγκατασταθεί και λειτουργούν μοναδικό τους μέλημα θα έχουν να αποχωρήσουν και να εγκατασταθούν στις γειτονικές χώρες».

Η επιστολή στον Μ. Χρυσοχοΐδη
Το κείμενο της επιστολής που έχει ως θέμα: «Συμπεράσματα από τη σύσκεψη της 21/12/2010 για την επένδυση του γυαλιού ενώπιον του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδη», είναι το ακόλουθο:
«Αγαπητέ  Υπουργέ, 
Στην ανωτέρω σύσκεψη θέσατε ορισμένα ερωτήματα προς την κ. Ελένη Γαρυφάλλου, εκπρόσωπο των επενδυτών, τα οποία άμεσα και έντονα αμφισβητούν τη βιωσιμότητα της επένδυσης.
Αναρωτιέμαι εύλογα γιατί δεν διατυπώθηκαν αυτές οι ερωτήσεις δια της υπηρεσιακής οδού έγκαιρα, ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Έτσι, η υπόθεση, είτε θα καταρριπτόταν χωρίς να ταλαιπωρούμαστε όλοι όσοι σας επισκεφθήκαμε και χωρίς να δημιουργούνται ανεδαφικές προσδοκίες στους πολίτες της περιοχής μας που μαστίζεται από την ανεργία, είτε θα ενισχυόταν, οπότε και το έργο σας θα γινόταν πιο εύκολο, πιο σίγουρο, πιο πετυχημένο.
Λυπάμαι πάρα πολύ αλλά δεν δόθηκε η εικόνα συντεταγμένης πολιτείας που λειτουργεί βάσει νόμων, κανόνων και διαδικασιών. Αν κάποιοι στο Υπουργείο επιδίδονται σε προσωπικές πολιτικές, εντοπίστε τους και ενεργοποιήστε τις πειθαρχικές διατάξεις. Ή απλώς απαλλάξτε τους από τα κρίσιμα καθήκοντά τους. Αλλιώς δεν μπορεί να προχωρήσει καμιά επενδυτική πρωτοβουλία και η χώρα μας θα βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην υπανάπτυξη χωρίς καμιά προοπτική εξόδου από την κρίση.
Εν κατακλείδι, αγαπητέ Υπουργέ μου, σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο διεθνές οικονομικό περιβάλλον οι επενδύσεις πρέπει να γίνονται γρήγορα και να έχουν το διαθέσιμο χρόνο για τις αναγκαίες προσαρμογές. Δεν ευθύνεστε προφανώς εσείς γιατί η πρόταση του 2006 για το γυαλί ακόμη βολοδέρνει στο τέλος του 2010 και πρέπει να αναζητήσει πρόσθετα στοιχεία για την τεκμηρίωσή της. Όμως, πιστέψτε με, ο τρόπος με τον οποίο ζητήθηκαν αυτά τα στοιχεία από την επενδύτρια (προφορικά, με ασάφεια, απρόθεσμα και χωρίς δέσμευση ως προς το χρόνο της απάντησης του Υπουργείου και ως προς τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί) δεν μου επιτρέπει αισιοδοξία για το μέλλον της συγκεκριμένης επένδυσης αλλά ίσως και για το μέλλον κάθε επένδυσης στη χώρα μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου