Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι! Εκτός από το εισιτήριο εισόδου στην Ρώμη αύξησαν και τα εισητήρια στα Μουσεία!

Μετά την έγκριση του "φόρου παραμονής" για τους τουρίστες -από ένα μέχρι και τρία ευρώ την ημέρα- το δημοτικό συμβούλιο της Ρώμης υπερψήφισε και αύξηση των εισιτηρίων των μουσείων, για τους επισκέπτες.


Από χθες, οι τουρίστες, πληρώνουν ένα ευρώ παραπάνω από τους ντόπιους, για να επισκεφθούν τα δημοτικά μουσεία της Αιώνιας Πόλης.

Στο πιο γνωστό, το μουσείο "Καπιτολίνι", που φιλοξενεί και πολλά ρωμαϊκά αντίγραφα ελληνικών αγαλμάτων, η είσοδος, για τους πολίτες της Ρώμης, κοστίζει 7,5 ευρώ, ενώ για τους τουρίστες 8,5 ευρώ. Η ίδια διαφορά -ενός ευρώ- ισχύει, μεταξύ των άλλων, στο μουσείο που βρίσκεται στην ιστορική συνοικία Τραστέβερε, για τον μουσειακό χώρο του πρώην κέντρου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας "Μοντεμαρτίνι" και για την "Ara Pacis" (Βωμό της Ειρήνης)............

Οι μόνιμοι κάτοικοι της πόλης, θα πρέπει να επιδεικνύουν, στην είσοδο, την ταυτότητά τους, η οποία έχει εκδοθεί από τον δήμο της πρωτεύουσας. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας Zetema, που διαχειρίζονται την προβολή των πολιτιστικών αγαθών της πόλης, εξηγούν ότι "η τιμή των εισιτηρίων είχε μείνει αμετάβλητη επί αρκετά χρόνια και χρειαζόταν, πλέον, μια προσαρμογή στο κόστος ζωής". Με τον τρόπο αυτό, ο δήμος της Ρώμης ελπίζει να εξασφαλίσει ένα σημαντικό επιπλέον έσοδο.

Οι τουρίστες που επιλέγουν, κάθε χρόνο, τη Ρώμη ξεπερνούν τα δέκα εκατομμύρια και το 2010, σημείωσαν αύξηση ύψους 8,2%. Είναι σαφές, παράλληλα, ότι οι κρατικοί και δημοτικοί πόροι δεν επαρκούν για τη συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Δεν είναι τυχαίο ότι, για την αναστήλωση και συντήρηση του Κολοσσαίου, ζητήθηκε η βοήθεια ιδιωτών επιχειρηματιών. Ο όμιλος του Ιταλού βιομήχανου Ντιέγκο Ντέλα Βάλε δήλωσε πρόθυμος να προσφέρει τους αναγκαίους πόρους και τώρα αναμένεται ο καθορισμός των τελευταίων λεπτομερειών από τους υπεύθυνους του ιταλικού υπουργείου πολιτισμού.

Σε ό,τι αφορά τον λεγόμενο "τουριστικό φόρο", επιβεβαιώνεται η απόφαση που ελήφθη τον Δεκέμβριο. Οι τουρίστες που θα καταλύουν στα ξενοδοχεία της Αιώνιας Πόλης θα καταβάλλουν από ένα μέχρι τρία ευρώ ως "φόρο", για κάθε διανυκτέρευση - ένα ευρώ για τα ξενοδοχεία δεύτερης κατηγορίας, δύο ευρώ για εκείνα πρώτης κατηγορίας και τρία ευρώ για τα υπερπολυτελή. Ο δήμαρχος Τζάνι Αλεμάνο και ο αντιδήμαρχος Μάουρο Κουτρύφο, αποφάσισαν όμως, (έστω και αν το μέτρο, ισχύει τυπικά, από προχθές) να υιοθετηθεί ένα "μορατόριουμ", με εξάμηνη αναβολή.

Ετσι, η καταβολή του συγκεκριμένου φόρου, θα ξεκινήσει, ουσιαστικά, από 1ης Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου