Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Ο πάπας να μην ασχολείται

Κατά της ανάμιξης του Ποντίφικα ο ανώτατος Ιμάμης της Αιγύπτου

Ο 'Αχμεντ αλ Τάγιεμπ, ο μεγάλος ιμάμης του Αλ 'Αζχαρ επέκρινε σήμερα την έκκληση του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Βενέδικτου ΙΣΤ' προς τους ηγέτες του κόσμου να προστατεύσουν τους χριστιανούς, κρίνοντας ότι ήταν μια «απαράδεκτη ανάμιξη» στις υποθέσεις της Αιγύπτου, όπως μετέδωσε το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε: «Δεν συμφωνώ με την άποψη του Πάπα και ρωτώ γιατί ο Πάπας δεν ζήτησε την προστασία των μουσουλμάνων όταν αυτοί σκοτώνονταν στο Ιράκ;». Ο 'Αχμεντ αλ Τάγιεμπ είναι επικεφαλής του ανώτατου εκπαιδευτικού θεσμού του σουνιτικού Ισλάμ, το οποίο εδρεύει στο Κάιρο..............

Επικρίνοντας τον Πάπα, ο μεγάλος ιμάμης επανέλαβε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την καταδίκη του για την επίθεση έξω από ορθόδοξη κοπτική εκκλησία της Αλεξάνδρειας. Το Σάββατο μάλιστα είχε κάνει λόγο για «απεχθή ενέργεια που απαγορεύεται από το Ισλάμ».

Ο ανώτατος σουνίτης ιερωμένος ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας κοινής επιτροπής με την Κοπτική Εκκλησία προκειμένου να εξεταστούν τα αίτια των εντάσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων ώστε να επιλυθούν οι διαφορές. Η επιτροπή θα συνεδριάσει για πρώτη φορά σε δύο εβδομάδες. Λίγο αργότερα ο μεγάλος ιμάμης επισκέφτηκε τον Πατριάρχη της Κοπτικής Εκκλησίας της Αιγύπτου Σενούντα Γ' στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου στο Κάιρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου