Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Προσέλαβαν security για να φυλάνε τα χωριά τους


Στην πρόσληψη security προκειμένου να προστατεύσουν τις περιουσίες τους και να γλιτώσουν τις ζωές τους από τους κακοποιούς που εισβάλλουν στα σπίτια τους αναγκάστηκαν να προχωρήσουν οι κάτοικοι δύο μικρών χωριών της Ξάνθης μετά τα συνεχή περιστατικά κλοπών και λεηλασιών.

Πρόκειται για τα πανέμορφα προσφυγικά χωριά της Ποταμιάς και της Νέας Κεσσάνης που ανήκουν στον δήμο Αβδήρων, ο οποίος εν έτει 2010 δεν διαθέτει αστυνομικό σταθμό. Η Ποταμιά αριθμεί περίπου εκατό μόνιμους κατοίκους και η Νέα Κεσσάνη γύρω στους τριακόσιους. Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι και των δύο χωριών έχουν πέσει θύματα κλοπής και διάρρηξης.

«Είμαστε κατατρομαγμένοι. Ερμαια των ληστών και των κακοποιών που αλωνίζουν ανενόχλητοι. Προστασία από την πολιτεία δεν υπάρχει κι έτσι αναγκαστήκαμε να προσλάβουμε προσωπικό από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, ώστε να μπορούμε τουλάχιστον τα βράδια να κοιμόμαστε ήσυχοι» ανέφερε στην «Espressο» ο Δημήτρης Αβραμίδης, κάτοικος της περιοχής, και πρόσθεσε: «Από τότε που άνοιξε η είσοδος από τη Βουλγαρία το κακό διπλασιάστηκε. Δεν υπάρχει άνθρωπος εδώ που να μην τον έχουν κατακλέψει. Εχουν σηκώσει από σπίτια μέχρι αυτοκίνητα, τρακτέρ, αγροτικά μηχανήματα, λάστιχα ποτίσματος, ζώα και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί. Τους κλέφτες δεν μπορεί να τους σταματήσει τίποτα. Αστυνομία δεν υπάρχει. Συνεπώς, έπρεπε μόνοι μας να πάρουμε μέτρα».



Για το μεγάλο πρόβλημα της εγκληματικότητας που αντιμετωπίζουν τα δύο χωριά που αναγκάστηκαν να προσλάβουν  και να απασχολούν προσωπικό security από τη δύση μέχρι την ανατολή του ήλιου, αλλά και όλος ο δήμος Αβδήρων, μίλησε στην «Espresso» και η δήμαρχος Εύα Τσακίρη, η οποία εκλέχθηκε για τρίτη συνεχόμενη θητεία.


«Το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο σε αυτά τα δύο χωριά. Υπάρχει σε όλο τον νομό. Από τότε δε που άνοιξε η βόρεια είσοδος από τη Βουλγαρία τα περιστατικά αυξήθηκαν» τόνισε και πρόσθεσε: «Ο δήμος Αβδήρων, που αριθμεί 5.000 κατοίκους τον χειμώνα και τους διπλάσιους το καλοκαίρι, δεν έχει αστυνομικό σταθμό. Το λιμάνι του Πόρτο Λάγος, που κατακλύζεται από τουρίστες, δεν έχει αστυνομία. Σταθμός υπάρχει μόνο στον γειτονικό δήμο Βιστονίδας, που όμως και εκεί υπολειτουργεί. Φανταστείτε, λοιπόν, ότι μια τεράστια περιοχή μένει απροστάτευτη, τη στιγμή μάλιστα που οι λαθρομετανάστες αυξάνονται».


Σύμφωνα με την κ. Τσακίρη, «οι δράστες κλέβουν τα πάντα, οι αγρότες χάνουν ακόμη και τα ποτιστικά τους, οι κτηνοτρόφοι τα ζώα τους... Χρειαζόμαστε αστυνόμευση. Ακόμη κι εγώ έχω security για να προστατεύσω το σπίτι μου. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο».


Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή, όπως μας αποκάλυψαν οι κάτοικοι, είναι οι εγκαταστάσεις των ξακουστών Λουτρών της Ποταμιάς. «Μπήκανε δύο φορές μέσα και τα λεηλατήσανε. Δεν άφησαν τίποτα. Ούτε καν τους σωλήνες» τόνισαν και κατέληξαν με μια ευχή: «Η πολιτεία να δώσει λύση πριν θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές».

Μάλιστα, όπως μας αποκάλυψε ο κ. Νίκος Π. (τα πλήρη στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας), «το θράσος των κακοποιών είχε ξεπεράσει τα όρια. Φοβόμασταν να βγούμε από τα σπίτια μας. Τουλάχιστον τώρα με τους φύλακες κάτι γίνεται... Οι κλοπές σταμάτησαν και τα παιδιά μας μπορούν να κοιμούνται ήσυχα».
Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου