Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Κάλεσμα για συναίνεση στους πολιτικούς αρχηγούς

Πρόσκληση για διάλογο και συναίνεση προς τους πολιτικούς αρχηγούς, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρόκειται να απευθύνει την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, όπως δήλωσε σήμερα από το βήμα της Βουλής.
Παράλληλα, οι υπουργοί της κυβέρνησης θα πράξουν το ίδιο προς τους αντίστοιχους υπευθύνους και τομεάρχες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για συζήτηση και κατάθεση προτάσεων επί του νομοσχεδίου για τα εργασιακά.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι είναι «ανοιχτός» στην υιοθέτηση των προτάσεων που θα κατατεθούν, εφόσον αυτές είναι εποικοδομητικές.

Κατά την τοποθέτησή του στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του ΛΑΟΣ, ο κ. Γ. Παπανδρέου δήλωσε υπέρμαχος της συναίνεσης, της διαβούλευσης και της συνεννόησης, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο είναι προϊόν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και ενσωματώνει κοινές θέσεις και προσεγγίσεις.

«Θα δώσουμε μια κρίσιμη μάχη που πιθανώς να μην κλείσει την επόμενη εβδομάδα. Πιθανώς να συνεχίσει μέσα στην ΕΕ, γύρω από τα θέματα της τρέχουσας πολύ σημαντικής εξέλιξης σε ότι αφορά το ευρώ , την ευρωζώνη αλλά και την οικονομική πορεία της Ευρώπης, αλλά και άλλα θέματα πρώτης προτεραιότητας», ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, αναγγέλλοντας την πρόσκληση προς τους πολιτικούς αρχηγούς.

Εν μέσω της κρίσης «θα πρέπει να υπερισχύσει μια αίσθηση ενότητας, συναίνεσης και διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και όχι ευκαιριακής αξιοποίησης μιας πιθανής αδυναμίας, ιδιαίτερα του εργατικού κινήματος, λόγω της κρίσης για να υπάρξουν κερδοσκοπίες και εκμετάλλευση», παρατήρησε ο Πρωθυπουργός.

«Αντιθέτως», τόνισε, «αυτό που χρειάζεται είναι η συνεργασία των εταίρων. Είμαστε και θα είμαστε υπέρμαχοι αυτών των προσπαθειών, πρέπει να ενισχύσουμε την λογική και την πρακτική της διαβούλευσης. Παράλληλα είμαι έτοιμος να συνεργαστούμε με τα κόμματα για τις μεγάλες υποθέσεις. Σε ό,τι αφορά αυτό το νομοσχέδιο θα είμαστε ανοιχτοί στις προτάσεις τους και θα ζητήσω από τους υπουργούς, εάν θα ήθελαν και οι αρμόδιοι των κομμάτων, να συζητήσουν να είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τα θέμα που θα προκύψουν».

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι συμφωνεί με την αντίληψη ότι «οι κοινωνικοί εταίροι, κι εμείς μαζί τους, είναι ικανοί να διευθετούν προβλήματα δύσκολα. Και πιστεύω ότι πρέπει να στηρίξουμε τις προσπάθειες διαλόγου, ενώ στις διαπραγματεύσεις για το πολυνομοσχέδιο κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να ενσωματώσουμε δικές τους κοινές θέσεις ή τουλάχιστον κοινές προσεγγίσεις.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης κατάθεσε ερώτηση «σχετικά με την κινητικότητα μουσουλμανικών κύκλων στην Αθήνα», κατά τη συζήτηση της οποίας έθεσε το θέμα της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου για τα εργασιακά.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σημείωσε ότι τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, ο πρωθυπουργός είχε αφήσει χαραμάδα για συναίνεση «μετά την Τρίτη, όμως δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο».

«Είπατε ότι θα μας καλέσετε και φέρνετε ένα πολύ σκληρό νομοσχέδιο που κινείται τα όρια του κοινοβουλευτισμού» ανέφερε προς τον κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε «Μετά από αυτό τι να έρθουμε να κάνουμε; Να επικυρώσουμε αποφάσεις;» ρώτησε και πρόσθεσε:

«Μην βάλετε μπουρλότο ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους, έχουν βρει έναν τρόπο αλληλεγγύης μεταξύ τους. Ο τρόπος υπάρχει. Η αγορά το υποδεικνύει να μην μπουν εμπόδια σε αυτή τη διαδικασία».
Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου