Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Επίθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Δύση για τη σύλληψη του Ασάνζ

Καταγγελία του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ για ανειλικρίνεια του ΝΑΤΟ.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν αμφισβητώντας τη νομιμότητα της σύλληψης του ιδρυτή του ιστότοπου Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ στη Βρετανία, αναρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου: «Αυτή είναι η δημοκρατία;"

«Εάν μιλάμε για δημοκρατία, θα πρέπει να είναι πλήρης και παντού. Γιατί κλείσανε τον Ασάνζ στη φυλακή; Αυτή είναι η δημοκρατία;» δήλωσε συγκεκριμένα ο Ρώσος πρωθυπουργός που χαρακτήρισε υποκριτική την κριτική των ΗΠΑ για τη δημοκρατία στη Ρωσία.

«Πρέπει πρώτα να κοιτάξουν τα του οίκου τους. Ρίχνω την μπάλα στους φίλους μας Αμερικάνους», πρόσθεσε ο κ. Πούτιν.

Και στην ερώτηση, πώς σχολιάζει την άποψη της αμερικανικής διπλωματίας ότι η Ρωσία κυβερνάται από μια διεφθαρμένη γραφειοκρατία, ο κ. Πούτιν αναρωτήθηκε, αν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ είναι μια «καθαρή και τίμια πηγή πληροφοριών» ...

Από την πλευρά του και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε σήμερα αμφιβολίες για την ειλικρίνεια του ΝΑΤΟ μπροστά στις αποκαλύψεις του ιστότοπου Wikileaks, και ειδικότερα για τα ειδικά αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής Λευκορωσία, Λεττονία και Λιθουανία.

«Νομίζω ότι έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε εξηγήσεις», τόνισε ο κ. Λαβρόφ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Οι επισημάνσεις του έγιναν λίγες εβδομάδες μετά τη σύνοδο ΝΑΤΟ-Ρωσίας στη Λισσαβόνα όπου οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ένα νέο ιστορικό ξεκίνημα στις σχέσεις τους.

Τώρα η Ρωσία εκφράζει αμφιβολίες για την ειλικρίνεια της Ατλαντικής Συμμαχίας. «Δεν μπορεί το ΝΑΤΟ από τη μία να μας δίνει το χέρι και από την άλλη να καταστρώνει σχέδια πίσω από την πλάτη μας», επισήμανε ο κ. Λαβρόφ.

«Η καλύτερη απόδειξη εμπιστοσύνης θα είναι εάν το ΝΑΤΟ επισήμως τηρήσει αποστάσεις από όλα τα στρατιωτικά σχέδια που στοχεύουν κατά της Ρωσίας» τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
«Εξ όσων αποκαλύφθηκαν μέσω του Wikileaks φαίνεται ότι το ΝΑΤΟ είχε αναπτύξει τέτοιου είδους σχέδια τον περασμένο χρόνο, τη ίδια στιγμή που μας διαβεβαίωνε ότι μας έβλεπε ως εταίρους», κατάγγειλε ο κ. Λαβρόφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου