Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Παπανδρέου σε Καρατζαφέρη: «Ντροπή να μην υπάρχει τζαμί στην Αττική»

«Προσωρινά, θα υπάρξει χώρος για την λατρεία των μουσουλμάνων» προανήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.


Το ζήτημα της ανέγερσης χώρου λατρείας για τους μουσουλμάνους που ζουν την Αττική αποτέλεσε νέο πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Γιώργο Καρατζαφέρη.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την «κινητικότητα μουσουλμανικών εξτρεμιστικών κύκλων στην Αθήνα κλπ». Απαντώντας, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε πως «είναι ντροπή, 25 χρόνια από τότε που ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε δεσμευτεί να υπάρξει τζαμί στην Αττική να μην έχουμε μπορέσει να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο χώρο. Γι’ αυτό, πολύ γρήγορα, προχωρήσαμε αυτές τις διαδικασίες. Υπάρχει ευρύτερη συναίνεση στο να γίνει αυτό. Είναι δικαίωμα». Προανήγγειλε δε ότι «προσωρινά, θα υπάρξει χώρος για την λατρεία των μουσουλμάνων».

Αναφορικά με το θέμα της τρομοκρατίας, ο πρωθυπουργός, τόνισε πως αντιμετωπίζεται με μεθοδικότητα και ανέφερε ότι σήμερα η ελληνική αστυνομία έχει στελέχη με σημαντική εμπειρία, τα οποία αξιοποιούνται.

«Υπήρχαν αυτά τα στελέχη, αλλά υπήρξε κομματική άλωση των Σωμάτων Ασφαλείας στη χώρα μας. Εμείς, κινούμαστε με τρόπο αξιοκρατικό και με στόχευση την ασφάλεια του πολίτη. Έχουμε και πρόσφατες - αλλά και του παρελθόντος - και πολύ συγκεκριμένες επιτυχίες. Αυτά αποτελούν την εγγύηση κι ευελπιστούμε ότι με την μεθοδική εργασία και συστηματική έρευνα, θα έχουμε και άλλες επιτυχίες και τα επιθυμητά αποτελέσματα για όλους», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γ. Καρατζαφέρης αναπτύσσοντας την ερώτησή του είπε πως κατέθεσε την συγκεκριμένη ερώτηση, στη Βουλή, όταν στο περιοδικό «Επίκαιρα», διάβασε ότι ετοιμάζεται εξέγερση στο κέντρο των Αθηνών, «οι οργανώσεις των Αφγανών περιμένουν την κατάλληλη στιγμή να ξεσηκωθούν, δημιουργώντας έκρυθμη κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας». Ανέγνωσε, συγκεκριμένα, από το δημοσίευμα ότι «… πάνω από 5.000 Αφγανοί που είναι από τους Ταλιμπάν, είναι έτοιμοι στην Αθήνα για έκρηξη».

«Μας λένε για συγκλονιστικά πράγματα. Ότι ήδη υπάρχουν μέσα εδώ, ότι υπάρχουν οργανώσεις που έχουν άμεση σχέση με ξένα κέντρα και οργανώσεις που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα. Οι τούρκικες μυστικές υπηρεσίες όπως φαίνεται, έχουν αποκτήσει εδώ και καιρό επαφή με φανατικούς φονταμενταλιστές που δρουν στα τζαμιά της Αθήνας και της επαρχίας» σημείωσε.

«Είναι ντροπή γιατί η έλλειψη λατρευτικών χώρων οδηγεί σε ημι-παράνομους χώρους ή να βγαίνουν οι πιστοί στα πάρκα και να φαίνεται ως εξέγερση ή διαμαρτυρία, αυτό που θα έπρεπε να είναι ένα φυσιολογικό γεγονός. Είναι ανάγκη για ευνομία σ' αυτόν το τομέα. Δεν αφορά μόνο τους αλλοδαπούς, που έρχονται στη χώρα και εγκαθίστανται, αλλά και τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, μέρος της οποίας είναι στην Αθήνα και ζει και δουλεύει», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Κατά τη δευτερολογία του, ο κ. Καρατζαφέρης, επικαλέστηκε «ανατριχιαστική», όπως την χαρακτήρισε, έκθεση για το Ισλάμ στην Ελλάδα, για να αναφέρει ότι δεν είναι το σύνολο των μουσουλμάνων τρομοκράτες, αλλά χρησιμοποιούν το μεγάλο πλήθος για να παρεισφρήσουν στις κοινωνίες φανατικοί ισλαμιστές. Είπε ακόμη ότι στα τζαμιά που υπάρχουν, γίνεται διδαχή βίας ρώτησε «τι πάμε να κάνουμε εδώ; Να δημιουργήσουμε ισλαμικό κέντρο που θα ελέγχουν οι φανατικοί;» και ακόμη «πού θα ανήκει το τζαμί σε σιίτες ή σε σουνίτες που σκοτώνονται μεταξύ τους;».

«Αυτά που περιγράφετε συνιστούν περισσότερα επιχειρήματα για την ανάγκη δημιουργίας του τζαμιού ώστε να εξασφαλίσουμε μια ευνομούμενη, ρυθμισμένη και διαφανή λειτουργία στους λατρευτικούς χώρους αλλά και σεβόμενοι βασικά δικαιώματα. Δεν είναι ούτε για εμάς ούτε και για κείνους, εικόνα σεβασμού και ανθρωπιάς το να βρίσκονται σε ημιπαρανομία. Κι αυτό μπορεί να δημιουργήσει εντάσεις και μεγαλύτερες παρεξηγήσεις και έκρυθμες καταστάσεις» ανταπάντησε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι το θέμα του Τεμένους δεν είναι νέο, θα γίνει με το νόμο 35-12 του 2006 και αυτός θα τηρηθεί πιστά».
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου