Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Η Σακινέχ τώρα ξαναζεί!


Η Σακινέχ Μοχµαντί Αστιάνι κρατά σφιχτά το χέρι του  γιού της Σατζάντ
Ελεύθερη αφέθηκε η Σαχινέχ Μοχαµαντί-Αστιάνι, σύµφωνα µε επίσηµη ανακοίνωση της Διεθνούς Επιτροπής ενάντια στον Λιθοβολισµό. Η 43χρονη Ιρανή, για την απελευθέρωση της οποίας κινητοποιήθηκε ολόκληρη η διεθνής κοινότητα, είχε καταδικαστεί σε θάνατο διά λιθοβολισµού για µοιχεία και δολοφονία.

Μαζί µε τη Σακινέχ, οι ιρανικές αρχές ελευθέρωσαν τον γιο της και τον δικηγόρο της Τζαβίντ Χουτάν Κιαν. «Πληροφορηθήκαµε από το Ιράν ότι και οι τρεις είναι ελεύθεροι», δήλωσεη επικεφαλής της Επιτροπής Μίνα Αχάντι, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή της για την έκβαση της υπόθεσης καθώς και τις ευχαριστίες προςτον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα νταΣίλβα και τη διάδοχό του Ντίλµα Ρουσέφ για την πολύτιµη συµβολή τους.

Η 43χρονη γυναίκα, µητέραδύο παιδιών, καταδικάστηκε σε θάνατο διά λιθοβολισµού το 2006 µετην κατηγορία της µοιχείας και της συνέργειας στη δολοφονία του συζύγου της. Είχε επίσης καταδικαστεί σε µαστίγωµα µε 99 βουρδουλιές, ποινή η οποία εκτελέστηκε. Στοιχεία ωστόσο που να αποδεικνύουν την εµπλοκή της στη δολοφονία δεν προέκυψαν ποτέ, ενώ η Σακινέχ έκανε νέα σχέση µετάτον θάνατο του άνδρα της. «Ολα αυτάγίνονται επειδή είµαι γυναίκα, επειδή νοµίζουν ότι µπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν τις γυναίκες σε αυτή τη χώρα», είχε πει η ίδια τον Αύγουστο σε συνέντευξή της στη βρετανική «Γκάρντιαν» µέσω τρίτου από τις φυλακές όπου κρατούνταν.

Παγκόσµια εκστρατεία
Με επιτακτικό αίτηµα τη σωτηρία της, διοργανώθηκαν δεκάδες διαδηλώσεις και εκστρατείες. Τον Αύγουστο, µε πρωτοβουλία του γάλλου φιλοσόφου Μπερνάρ Ανρί Λεβί, αποφασίστηκε να δηµοσιεύεται κάθε µέρα µια επιστολή συµπαράστασης στη γαλλική «Λιµπερασιόν» και την αµερικανική ιστοσελίδα «Huffington Post». Εκτός από τους δεκάδες ανώνυµους διαδηλωτές για την απελευθέρωσή της, την υποστήριξή τους εξέφρασαν ο Νικολά Σαρκοζί και η Κάρλα Μπρούνι, ο δήµαρχος τηςΝέας Υόρκης Μάικλ Μπλούµπεργκ, ενώ ο Λούλα είχε δηλώσει δηµοσίως ότι προσφέρει πολιτικό άσυλο στη Σακινέχ. Στο πλευρό της στάθηκαν επίσης ηθοποιοί, τραγουδιστές, συγγραφείς από όλο τον κόσµο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου