Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Άρειος Πάγος: Δεν μπορούν οι ιδιώτες να εκπαιδεύουν αστυνομικούς σκύλους

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Φώτης Μακρής σε γνωμοδότησή του (8/2010) αναφέρει ότι δεν επιτρέπεται να χορηγούνται σε ιδιώτες ναρκωτικές ουσίες για την εκπαίδευση αστυνομικών σκύλων, ανεξάρτητα εάν οι εκπαιδευόμενοι σκύλοι προορίζονται να προσφερθούν ή να πωληθούν σε Τελωνειακές Υπηρεσίες προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο εισόδου ναρκωτικών από τα Τελωνεία.

Ειδικότερα, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η διεύθυνση Τελωνείων Αθηνών έθεσε το ερώτημα εάν μπορούν οι Τελωνειακές αρχές να χορηγούν σε ιδιώτες ναρκωτικά για την εκπαίδευση σκύλων - ανιχνευτών ναρκωτικών.

Ο αντεισαγγελέας ερμηνεύοντας τον Κώδικα Νόμων για τα Ναρκωτικά (Ν. 3459/2006) αναφέρει στην γνωμοδότησή του ότι παραλήπτες ναρκωτικών ουσιών για εκπαιδευτικούς σκοπούς επιτρέπεται να είναι μόνο ορισμένες αρχές ή κρατικά όργανα που ορίζει ο νόμος και αποκλείονται φυσικά πρόσωπα ή ιδιωτικοί φορείς.

Ακόμη, επισημαίνεται στη γνωμοδότηση ότι η παραγωγή, κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών είναι αποκλειστικό δικαίωμα του κράτους και η πώλησή του ανατίθεται στην Ειδική Διαχείριση Ναρκωτικών. Αντίθετα, κάθε παραγωγή, κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών από εκείνους που δεν τους έχει χορηγηθεί νομίμως τέτοιο δικαίωμα διαπράττουν αξιόποινη πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα.

Και καταλήγει ο κ. Μακρής: «Η διάθεση ναρκωτικών ουσιών για εκπαιδευτικούς σκοπούς και ειδικότερα για τη εκπαίδευση αστυνομικών σκύλων και των εκπαιδευτών και συνοδών τους δεν επιτρέπεται από τις οικίες νομικές διατάξεις να γίνεται σε ιδιώτες εκπαιδευτές σκύλων, ανεξάρτητα εάν αυτοί τους εκπαιδευόμενους σκύλους τους προορίζουν κατόπιν, να τους προσφέρουν ή να τους πωλήσουν στην Τελωνειακή Υπηρεσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου